Vídeo normal 1719

VídeoPer a baixar el vídeo
Autors de la documentació LLOP LLUCH, José
Títol Últim vol manual de campanes - Santíssima Creu - València (1969)
Data 20-07-1969
Duració 04:43
Classe fiesta mayor
Notes En 1969 es va realitzar una de les primeres documentacions - si no la primera - de tocs de campanes manuals, en cinema mut super 8.
Es tractava d'un fet històric que justificava la filmació: el darrer toc manual de les campanes de la parròquia de la Santíssima Creu, antic convent del Carme, amb motiu de la processó de la Mare de Déu, que en aquells moments es celebrava el diumenge més pròxim a la festa.
En el toc, coordinat per Paco PLA i els seus ajudants, entre els quals estava Vicentico BELENGUER, en aquell moment encaraca campaner de Sant Nicolau (per dos anys més) es volteja el tiple a corda, i les tres majors a mans. No participaven ni el segon tiple ni la Matilde, el tiple de portal, les quals no obstant si que es mouen en el moment final de la deixà caure definitiva.
Era un temps de molta il·lusió tecnològica, i pareixia que la immediata mecanització era un signe més de progrés, com ho era també que en el mateix moment de l'ultim toc estaven xafant per primera vegada dues persones la lluna.
Cinquanta anys després valorem l'esforç i el valor patrimonial d'aquells tocs manuals i d'aquelles magnífiques truges de fusta que pareixien desapareguts per a sempre.
Vídeo HD
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • PLA SOLER, FRANCISCO (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Tocs manuals de campanes
 • Vídeo
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-03-2021
  Convertir a PDF