Vídeo normal 63

VídeosPer a baixar el vídeo
Autors CAIXA D'ESTALVIS DE VALÈNCIA
Títol Voltejar a mans
Data 29-03-1980
Duració 02:18
Classe técnica
Notes Es toca una campana mitjana, a mans, és a dir sense utilitzar cordes. La campana ha de començar amb una sola batalla, com si es tocara amb corda, i per tant es repeteix en dos casos, al principi i al final, la tècnica de girar la campana, pessigant el batall per a que no sone, tot i que amb una sola volta és suficient.
La campana es volteja "per baix", anant a buscar-la, per diversos motius: l'esforç és menor (és només deixar caure el cos cap a dintre); en cas d'accident la campana tiraria al campaner dins de la sala; en cas de trencament de batall, cauria dins de la sala i no al carrer.
A més, el sentit de voltejar la campana ve determinat per l'altura a la que aquesta es troba: si està més baixa cal empentar, és a dir tocar "per dalt", tot i que siga més perillós (després de traure la campana, el campaner es troba amb mig cos per fora i la campana ve per darrere). Si la campana estiguera encara més alta, sols es podria voltejar amb cordes.
Segons el vocabulari específic de la ciutat de València, el sentit de voltejar la campana s'indica per on "entra" (a la sala); si "entra per dalt" la campana és empentada; si "entra per baix" es tira de la campana.
Film realitzat amb el patrocini de la Caixa d'Estalvis de València i digitalitzat per la Filmoteca Valenciana.
Vídeo HD
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • MARTÍN DIEGO, ENRIQUE (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Gravacions de tocs
 • Vídeos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 12-07-2020
  Convertir a PDF