Vídeo normal 68

Vídeo normal 68

VídeosPara bajar el vídeo
Título Mort dona (2ª part)
Fecha 1980
Duración 04:00
Clase muerto
Notas Es mostra la segona part o final del toc de mort civil de la ciutat de València. En el toc el tiple o campana menor oscil·la i es peguen batallades alternades del segon tiple i de la mitjana o de la major, començant i acabant sempre amb la campana gran.
En la primera part es fa a l'inversa del vídeo: dos o tres trancs, segons el sexe, i s'alça el tiple amb batallades alternades del segon tiple.
El cas de Russafa era particular, ja que el tiple no estava en mig de la sala, com en la resta dels campanars, sinó en un portal o finestra com els altres. Per tant calia pujar i baixar a parar-lo. En els campanars quadrats la campana es deixava dreta, controlant-la a distància amb la corda, sovint xafada amb el peu. Fins als anys 50 el toc només s'interpretava movent el tiple a mitges voltes, ja que tocar-lo a batallades quedava "lleig".
La classe del toc s'expressava per un senyal previ, fet amb batallades de la campana major, més segons la classe, i també pel nombre de vegades que es tocava.
Cal remarcar el final, amb les dues batallades seguides del tiple, probablement un toc d'oració pels difunts.

 • Vídeos
 • Volver a la página anterior
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanario, población, fundidor, año fundición, epigrafía, autor, artículo
  © Campaners de la Catedral de València (2017)
  campaners@hotmail.com
  : 28-06-2017
  Convertir a PDF