Santa Bàrbera (1) - Parròquia de Sant Gaetà - FAMORCA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2181)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 50
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1941
Descripció Té una garlanda al terç, situada entre diversos cordons. Al mig disposa d'una creu, el monograma de Maria i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses en aquesta època: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA". També al mig trobem aquesta inscripció: "SANTA BARBARA / FAMORCA / 1941". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada, el nom del poble i la data de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (4 cordons)
(garlanda)
(4 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA" (06) "SANTA BARBARA / FAMORCA / 1941"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (7 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta i disposava d'una corda al batall.
Estat anterior L'any 1998 ja tenia la truja de ferro i estava mecanitzada amb motor de vol continu. Disposava d'una corda al batall per tocar des de baix.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús tipus nou i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09 motor de vol continu
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar durant la dècada dels anys 90 amb truja de ferro i amb posterioritat a 1998 es dotà amb electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local que podria seguir el model de la campana gran de Fageca. Cal canviar el motor de vol continu per altre d'impuls,
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (24-09-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (15-02-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2020
12 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 23-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 23 Visitants: 23 Usuaris: 0