Sant Pere i Sant Pau; la Catrinoia grossa (2) - Catedral de la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Agustí - SOLSONA (CATALUNYA)

(Referència 498)

Localització sala de campanes
Diàmetre (en cm) 57
Altura del bronze 50
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 107
Any fosa 1660
Descripció La campana té una inscripció, estesa en tres línies, que utilitza el llatí i el català: " + IN # NOMINE # IESV # OMNE # GENV FLECTATVR # # S # PERE # Y # S # PAV # ORATE # PRONOBIS # ESENT # # R # PAV # CAMPS # DE # SOLSON # I 6 6A0 # # # # # ". Caldria haver-la escrit com "IN NOMINE JESV OMNE GENV FLECTATVR. SANT PERE I SANT PAV ORATE PRO NOBIS ESSENT RECTOR PAV CAMPS DE SOLSONA 1660, que cal interpretar al català com AL NOM DE JESÚS DOBLEGUIN EL GENOLL TOTS. SANT PERE I SANT PAU PREGUEU PER NOSALTRES. ESSENT RECTOR PAU CAMPS DE SOLSONA ANY 1660.
La primera línia procedeix de l'epístola als Filipencs (2,10), mentre que interpretem la R com "rector" i la A que es troba entre les xifres com prart de "Solsona", desplassada probablement per ser el fonedor il•letrat.

Hi ha una creu amb pedestal a la part de fòra, així com

Terç (T) cordó /
" + IN # NOMINE # IESV # OMNE # GENV FLECTATVR # # /
cordó /
S # PERE # Y # S # PAV # ORATE # PRONOBIS # ESENT # # /
cordó /
R # PAV # CAMPS # DE # SOLSON # I 6 6A0 # # # # # "[CH3] /
cordó
Mig (M) (00) (creu 23 x 8) - (01) (Ecce Homo 6 x 5) (06) (Bisbe 7 x 5) (09) (Mare de Déu erecta amb Nen 7 x 6) /
(garlanda floral)
Mig peu (MP) 3 cordons
Peu 2 cordons
Prima Re 5 -06
Hum Reb 4 +45
Tercera Fa# 5 -47
Quinta Sib 5 +15
Octava Re 6 +37
Tocs tradicionals de campanes La campana s'ha tocat, de manera principal, duent-la a seure, comptant fins i tot amb topall en el mur per deixar-la asseguda, cosa poc usual en campanes catalanes petites (que sols solien ser brandades). També és probable que la campana participès en repics, mitjançant corda i gantxo lligat al batall.
Tocs actuals de campanes La campana es branda, principalment, fins i tot des de baix del campanar, ja que la corda arriba des del braç fins al peu de la torre.
Truja fusta decorada - eix molt llarg, que travesa l´ansa central
Estat original El braç de fusta, molt curt, indica que la finestra a la qual anava destinada la campana era molt més petita.
Estat anterior En 1989 la campana estava igual que en 2004, tot i que potser una mica més bruta.
Estat actual La campana està una mica fluixa. El batall pica una mica baix. Campana amb defectes de fosa.
Mecanismes de toc corda a la palanca per tocar desde baix - topall en el mur per dur-la a seure entre toc i toc
Intervencions Probablement l'única actuació dels últims temps fou el trasllat, després de guerra, des del campanar original de Terrassola fins a la Catedral. No obstant sembla que el bronze ha estat netejat, per fora, en temps recent.
Propostes En el moment de restaurar el conjunt per manteniment, caldria plantejar-se fer el jou de fusta amb l'ample de la finestra, de manera que els eixos no fóssin tan llargs.

Finalment cal plantejar-se el futur dels tocs de la campana, amb una possible mecanització alternativa al campaner quotidià, amb un motor d'impulsos que pugi brandar la campana i dur-la a seure entre toc i toc, i que no impedeixi el toc manual.

Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient incoar un expedient individual com a Bé d'Interès Cultural de la campana, el seu jou de fusta i la forma de tocar-la, degut a l'interès del conjunt.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio [Documentació de la campana.] (13-07-1989)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la campana.] (21-05-2005)
Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
Actualització 01-12-2023
48 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 19-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 20 Visitants: 20 Usuaris: 0