Distinció de la falla de l'Avinguda de l'Oest als Campaners de la Catedral de València

Distinció als Campaners de la Catedral de València - Autor: ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Distinció als Campaners de la Catedral de València - Autor: ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc

En un emotiu acte faller, la falla "Els Velluters", de l'Avinguda de l'Oest de València - formalment, avinguda del Baró de Càrcer - ha distingit als Campaners de la Catedral com Fallers d'Honor de l'esmentada falla. El guardó de record va consistir en un Campanar de la Catedral - o Torre del Micalet - tractat a la manera fallera, envoltat amb l'escut de la Ciutat de València - per cert, amb els pals canviats: té més pals vermells que duarats - i amb uns bunyols al peu.

El motiu de tal distinció va ser la visita guiada que van fer al Campanar, de la mà de Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA, la qual va quedar plasmada per escrit per l'autor d'aquestes línies, i que ja penja a la Web Una visita a la Torre del Micalet.

Com és habitual, va tocar fer unes parauletes d'agraïment, en les quals vam destacar que les primeres "falles" de la ciutat van ser les fogueres diàries, anomenades "la falla del Micalet", que encara fa cent anys, eren cremades a la boqueta nit, després del toc de muralles, pel darrer campaner que va viure en la torre, Mariano FOLCH, que va faltar cap a 1912, i hi havia viscut més de 60 anys com a Campaner Major en la "Casa del Campaner". La falla nocturna era tan breu, ja que sols era un acte simbòlic, que segons MARTÍ GADEA, hi havia l'expressió, per dir una cosa molt breu que "pareixen les Falles del Micalet". No obstant estar encara actives, cada nit, per l'acte simbòlic del campaner, l'autor costumista diu que era cosa del segle XVIII, per senyal dels mariners, després substituïdes per boles de pell o de cartró penjades per damunt de la campana del rellotge. Tampoc ahí va afinar massa, ja que les boles, de vida efímera (apareixen a mitat del XIX per informar, als ciutadans, dels vaixells que arribaven a la mar, i foren quasi immediatament substituïdes pel telègraf.

Però no es perdem, com sempre: durant les paraules d'agraïment als fallers vam dir que les falles del Micalet eren les predecessores de les actuals falles, i volien ser un signe de pau, abans d'anar a dormir, per tranquil·litzar als ciutadans. De la mateixa manera desitjàvem que les falles actuals, les nostres successores, foren signe de pau i de concòrdia.

Agraïm, per tant, als fallers i a la falla dels Velluters la distinció, i recordem que l'esmentada falla, com tantes altres de la ciutat, porta en els seus estendards el Campanar de la Catedral.

LLOP i BAYO, Francesc

(22-02-2014)

 • Catedral de Santa Maria - VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (VALÈNCIA) : Tocs i altres activitats
 • Campanars: usos visuals i simbòlics: Bibliografia
 • Francesc LLOP i BAYO: bibliografia

   

 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 19-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 16 Visitants: 16 Usuaris: 0