Dolorosa (7) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BIAR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2347)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 107
Altura del bronze 93
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 709
FonedorLINARES ORTIZ, CONSTANTINO DE (CARABANCHEL BAJO)
Any fosa 1919
Descripció Compta al terç amb la següent inscripció en llatí: "STABAT MATER DOLOROSA IUXTA CRUCEM LACRIMOSA". Aquest text correspon amb els dos primers versicles de la seqüència Stabat Mater, utilitzada per l'Església Catòlica des del segle XIII, com a meditació del patiment de la Mare de Déu al peu de la creu. El seu nom deriva de l'abreviació del primer vers i la composició ha estat atribuïda a Jacopone da Todi. Al mig té aquesta inscripció: "REFUNDIDA POR SUSCRIPCION / POPULAR BIAR AÑO 1919 / FUNDICION DE / CONSTANTINO LINARES / CARABANCHEL BAJO / MADRID". En ella indica que es va refondre per suscripció popular en l'any 1919 a més del nom de la casa fonedora.
Espatlla (H) (sanefa vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
"# STABAT MATER DOLOROSA IUXTA CRUCEM LACRIMOSA #"
(2 cordons)
(sanefa vegetal)
Mig (M) (3 cordons)
(00) (Creu amb pedestal)
(06) "REFUNDIDA POR SUSCRIPCION / POPULAR BIAR AÑO 1919 / FUNDICION DE / CONSTANTINO LINARES / CARABANCHEL BAJO / MADRID".
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. Repicava des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Valverde.
Estat original Abans de la mecanització comptava amb truja de fusta, possiblement més antiga que la pròpia campana. Comptava amb una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior La documentació efectuada el 01-12-1998 va documentar l'estat de la campana previ a la restauració. Aquesta estava instal·lada amb truja de ferro de Manclús a una de les finestres de la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposava de batall lligat amb soquet i reforçat amb cable de seguretat. El batall era l'antic.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació. Està ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Les anses presenten un reforç per evitar-ne el trencament. Compta amb ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall, (09) ballesta.
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1919 als tallers de la foneria de Constantino de Linares Ortiz de Carabanchel (Madrid) a causa del trencament d'una més antiga. En 1972 aprofitant la refosa de la campana gran es va dotar de truja de ferro i es mecanitzà amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2008 Valverde va baixar la campana per procedir a la restauració. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i es va netejar el bronze per dins i per fora. Les anses presentaven defectes de fosa, segurament per falta de metall durant la fosa, motiu pel qual es varen reforçar amb una estructura metàl·lica que les envoltava. Finalment la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall també es va canviar per altre nou.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Documentació de l'estat de la campana] (01-12-1998)
  • VALVERDE [Restauració de la campana] (2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-03-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-08-2016
9 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 65 Visitants: 65 Usuaris: 0