Carilló del rellotge (A) - Catedral de l'Assumpció de la Mare de Déu - TORTOSA (CATALUNYA)

(Referència 655)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Sala de campanes
  Diàmetre (en cm) 54
  Altura del bronze 46
  Vora 5
  Pes aproximat (en quilos) 91
  FonedorLINARES ORTIZ, CONSTANTINO DE (CARABANCHEL BAJO)
  Any fosa 1940ca
  Descripció La campana té exclusivament la marca de fàbrica "FUNDICION / DE / CONSTANTINO DE LINARES ORTIZ" / (Corona de 2 x 2.5) / "PROVEEDORES DE LA RL CASA / MADRID CARABANCHEL BAJO" en la que cal interpretar l'abreviatura com "REAL", així com una creu a la part oposada.
  Mig (M) (03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CONSTANTINO DE LINARES ORTIZ" / (Corona de 2 x 2.5) / "PROVEEDORES DE LA RL CASA / MADRID CARABANCHEL BAJO"
  (09) (creu)
  Prima Mi 5 +08
  Hum Fa 4 -33
  Tercera Lab 5 -08
  Octava Fa 6 -16
  Tocs tradicionals de campanes Toc dels quarts, amb diverses melodies.
  Tocs actuals de campanes Toc dels quarts, amb diverses melodies.
  Truja Biga metàl•lica rovellada
  Estat original Probablement aquesta campana fou adquirida a posteriori per completar les notes necessàries per interpretar els Goigs de la Mare de Déu de la Cinta, ja que no té cap referència a la Catedral ni als seus donants, faltant-hi fins i tot l'any de fosa.
  Estat anterior En 1989 la campana sonava una melodia als quarts, mitjançant un mall exterior per gravetat.
  Estat actual El mall exterior ha sigut parcialment tallat (la part de la bola) i substituït per un electromall.
  Mecanismes de toc Electromall
  Propostes Es proposa la reubicació i reutilització de la campana, tot i mantenint el seu paper per la interpretació de melodies, la utilització com campana de repic i de volteig, recuperant el lloc de la campana "Còrdula" o "Racona", desapareguda en la guerra civil.
  En conseqüència la campana ha de netejar-se, per dins i per fora, per recuperar la sonoritat original.
  La campana s'ubicarà en un dels finestrals lliures, amb els eixos a nivell de les altres campanes, segons es proposa en el dibuix adjunt.
  Ha d'instal·lar-se amb jou de fusta, de característiques semblants a l'existent de la Vedada, especialment les que determinen la seua forma tradicional de tocar, però amb palanca de ferro en el braç.
  La campana ha de ser motoritzada amb un motor d'impulsos que permeti tant el volteig en els dos sentits (com ocorria amb el toc per mitjà de soga) com la detenció de la campana cap amunt entre toc i toc. Aquest motor i la seva roda corresponent, així com un electromall ràpid, per als repics i altres senyals, s'instal·laran a les 09, de manera que a les 03, com ara, es posi la palanca de volteig per a possibles tocs manuals.
  Igualment ha de ser dotada del batall corresponent, d'una grandària adequada o inclús quelcom menor, per a assegurar la seva conservació. El batall haurà de ser dotat de cables de seguretat, per a evitar la caiguda en casos de ruptura, fixat de manera que no colpegi al trencar-se, i que els cables tampoc danyen el bronze. De cap manera s'unirà a la batallera per mitjà d'una articulació rígida, ja que aquestes arranquen l'anella interior. L'articulació haurà de ser bastant elàstica de manera que el batall no reboti.
  Vistos els problemes de conservació deguts a les aus, seria convenient recular els suports dels eixos de manera que la campana pugui balancejar, i inclús voltejar, sense tocar una reixeta d'acer inoxidable i transparent tant als sons com a la visió, que s'instal·laria en totes les obertures de la sala, a nivell del mur exterior.
  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

  Autors de la documentació

  • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (21-07-1989)
  • CALVETE HERNÁNDEZ, Pascual (1991)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (31-05-2005)
  Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 03-11-2016
  7 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 95 Visitants: 95 Usuaris: 0