Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Josep de El Saler - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1007)


Data de construcció Finals del segle XIX (espadanya xicoteta), mitjans del XX (espadanya gran)
Descripció L'església parroquial té dos espadanyes. La primera d'elles està situada a la part més alta de l'església, concretament al lateral dret. És de rajola i té dos finestres paral·leles amb arc de mig punt. Una senzilla cornisa serveix de base al remat, amb dos trams. Està rematada per una creu amb veleta. La segona espadanya està situada a la part posterior del temple. Té una sola finestra amb arc de mig punt i un senzill remat a dos aigües.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Abans de la restauració de les campanes l'any 2011, l'estat de conservació de les mateixes era regular, especialment el de la gran. Aquesta campana estava immobilitzada i no es tocaba. Algunes aus hi havien fet nius al braç. Tenia una truja de ferro de la foneria Manclús i estava dotada amb cigonyal per voltejar-la. També tenia una roda de volteig, pensada per a una mecanització amb motor de vol continu que no va arribar mai. La xicoteta estava instal·lada amb truja de fusta, segurament coetània a la fosa de la campana. El braç era extremadament curt en relació a la finestra i tenia uns llargs eixos que descansaven a uns coixinets. Tenia un cigonyal per voltejar-la, tot i que aquest no es feia servir. Finalment la campana estava col·locada al revés, amb la creu dins en lloc de l'exterior.
Estat actual L'estat de conservació de les espadanyes és bo. Les campanes estan en bon estat de conservació. Les dos estan instal·lades a les finestres de l'espadanya gran. Disposen de truja de fusta de perfil tradicional valencià i estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També tenen batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té dos campanes. La més xicoteta va ser fosa l'any 1892. No té cap inscripció amb el nom del seu autor, però creiem que és una campana fosa pel bronzista Ferrer de València, autor de diverses campanes durant els darrers anys del segle XIX. Assenyala Francesc LLOP i BAYO que aquesta campana prové d'altre lloc, fet possible per la desproporció entre el braç de la truja i la finestra de la campana. La campana gran va ser fosa l'any 1957 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. És una campana característicament industrial i de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Per aquest motiu es limitaren a posar al motlle alguns elements genèrics (marca de fàbrica, garlandes o el crucifix) mentre que les inscripcions les afegiren quan compraren la campana. Va ser beneïda i dotada amb truja de ferro de la foneria Manclús.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que els tocs es limitaven al volteig manual de les campanes a distància per mitjà de fils d'aram (suposem que cordes anteriorment).
Tocs actuals de campanes Les dos campanes repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions Les campanes es restauren en 2011 per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. Les truges es canviaren per altres noves de fusta de perfil tradicional valencià i les dos campanes es mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També es canviaren els batalls. A la part posterior de l'espadanya es va instal·lar una estructura metàl·lica per treballar més còmodament durant les feines de manteniment.
Autors
 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (07-02-2008)
 • LLOP i BAYO, Francesc (29-07-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes restaurades] (28-07-2018)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  EFEDiputación ha destinado 1,68 millones en 6 años a conservar los campanarios2015
  6 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 21-08-2018

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaCampana (1)FERRER (VALÈNCIA)18924037
  EspadanyaSant Josep (2)MANCLÚS, SALVADOR195760125

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 26-09-2022
  Convertir a PDF