Inventari de Campanes

Parròquia dels Sants de la Pedra de Carpesa - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1027)



Data de construcció Entorn a 1731
Descripció L'Església Parroquial compta amb una torre campanar, de planta quadrada i tres cossos. Està situada en un dels angles del temple i construïda amb pedra i rajola. El primer cos s'alça damunt d'un basament de sillars i compta amb dos trams, separats per una motllura de rajola. Els murs d'aquest primer cos combinen filades de maçoneria amb les de rajola, material que a més trobem als angles, formant una composició que imita els sillars de pedra. A la paret est trobem una sèrie de finestres que il·luminen l'escala interna de la torre i a la cara nord està l'esfera del rellotge. Una cornisa de rajola i pedra amb elements ornamentals, també de pedra, separa aquest cos del segon o de les campanes. Aquest té quatre finestres amb arc de mig punt i en la cara exterior del mur hi ha quatre pilastres toscanes per cada cara, situades damunt d'un basament. Damunt de les pilastres trobem una cornisa, de similar factura a la inferior i una balustrada amb pinacles. El tercer cos compta amb dos trams. El primer és de forma quadrada amb quatre finestres emmarcades a l'exterior per pilastres toscanes i amb aletons als angles. El segon tram és de planta octogonal amb finestres i pilastres toscanes a més de cornisa. La torre està rematada per un cupulí amb teules i disposa d'una gran creu amb veleta. Aquesta té una imatge de Sant Pere, ja que fins l'any 1942 aquest sant va ser el titular del temple parroquial.

La torre disposa d'una escala al seu interior, que recorre el perímetre fins arribar a la Sala de les Campanes. Poc abans d'arribar hi han unes bigues de fusta, on estava ubicada la maquinària del rellotge. A partir de la Sala de les Campanes trobem una escala metàl·lica per accedir al tercer cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti En el campanar hi ha nombrosos grafits, al llarg de l'escala i de les finestres. Destaquen els cors, amb dedicatòries amoroses, en els primers esglaons, i tota una sèrie de sumes i multiplicacions, algunes impossibles, per tota l'escala.

També hi ha un grafit institucional, en pedra incisa, al peu de la torre, on posa " + / AÑO I73I / R.r D.r ALARCO", que probablement vol dir RECTOR DOCTOR ALARCO, és a dir qui era el rector de la parròquia en el moment de fer el campanar.
Una pedra cantonera del campanar porta la inscripció entre quatre creus i una creu central "RESTAURADO / AÑO / 1994" + "R.vdo / D. JOSE V.TE / SELLENS"
Estat original Abans del a mecanització dels anys 60 les campanes estaven instal·lades amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposarien de llargues cordes, per poder interpretar els tocs més senzills des dels peus del campanar, evitant d'aquesta forma pujar cada volta a la Sala de les Campanes. La maquinària del rellotge estava ubicada entre unes bigues de fusta poc abans d'arribar al segon cos.
Estat anterior Amb anterioritat a la restauració del conjunt de campanes (entre 2011 i 2012) aquestes es trobaven en regular estat de conservació. Estaven instal·lades amb truja de ferro i mecanitzades amb electromall trifàsic i motors de vol continu. En el cas de la campana gran, el sistema de fixació del batall era rígid, et que podria haver causat el trencament de l'ansa batallera i la caiguda del batall. La mecanització impossibilitava els tocs manuals de les campanes i no tenia cap vinculació amb la tradició local. Per un altra banda, la Campaneta de Senyals estava ubicada baix del Tiple i mecanitzada amb motor de vol continu. A més la maquinària del rellotge estava guardada en una habitació del temple en molt mal estat de conservació.
Estat actual La fàbrica del campanar està en bon estat de conservació i l'interior de la torre pintat de color blanc. La maquinària del rellotge està guardada a la base d'aquest, ubicada en una estructura de fusta i en bon estat de conservació, encara que sense funcionar. L'antiga Campana de Senyals es troba ubicada a la Sagristia de l'església, complint la funció de senyalar l'inici de Missa. El conjunt de campanes està ubicat a les finestres del segon cos. Compten amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i estan mecanitzades amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Disposen a més de ballesta, així com de batall, lligat i reforçat amb cable de seguretat. A més, els batalls compten amb soquet.
Campanes El campanar compta amb un conjunt de quatre campanes. Les dos menors són les que es conserven del conjunt que es va fondre en l'any 1906. La més menuda està dedicada als Sants de la Pedra i l'altra a la Mare de Déu del Rosari, advocacions amb gran devoció al poble. La mitjana està dedicada al Santíssim Sacrament i la gran a Sant Pere, que fins l'any 1942 era el titular del temple parroquial.
Tocs tradicionals de campanes Per una banda, la campana de Senyals (actual d'eixida a Missa) coordinava els tocs de les campanes amb els actes litúrgics celebrats a l'interior del temple. Les campanes es repicarien des dels peus de la torre per mitjà de llargues cordes i voltejarien des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes La Campana d'eixida a Missa marca l'inici de les misses. Les altres repiquen i voltegen automàticament. La gran toca les hores.
Intervencions Als peus de la torre trobem una placa amb la següent inscripció: " + / AÑO I73I / R.r D.r ALARCO". Possiblement fa referència a la construcció de la torre, bé marcant l'inici de les obres o el final. En qualsevol cas, ens permet datar la torre a la primera meitat del segle XVIII. Aquesta es va alçar seguint els models del barroc valencià i les indicacions de l'arquebisbe de València, Isidoro Aliaga. D'aquesta forma trobem els tres cossos amb remat decreixent i abundant decoració (pinacles, motllures, etc). El campanar va ser restaurat entre 1993 i 1994, moment en que es va instal·lar l'escala metàl·lica que trobem actualment a la Sala de les Campanes.

L'any 1906 es va fondre un joc de campanes. Aquest estava format per un mínim de tres bronzes, dels quals dos encara es conserven. L'actual campana gran es va fondre en l'any 1945. Possiblement es fera aprofitant el material d'una campana més antiga i no seria estrany que aquesta sigués una de les foses en 1906. Les campanes foses en aquesta darrera data no indiquen el nom de l'autor, no obstant els elements decoratius i la lletra utilitzada ens permeten atribuir la seua fosa a Jaime Roses i Vicente Moreno. També podem atribuir a aquests fonedors la Campaneta de les Senyals. Com hem indicat, l'actual Campana Gran va ser fosa en 1945 i els seus autors varen ser els Hermanos Roses de Silla. La Mitjana es va badar en l'any 1979, sent refosa als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Aquesta foneria es va encarregar poc abans d'eixa data de mecanitzar el conjunt. Les truges de fusta originals es canviaren per altres de ferro i per tal de tocar automàticament les campanes instal·laren motors de vol continu i electromalls trifàsics.

En 1994 es va instal•lar l'ordinador FRANCE CARILLONS per l'empresa GERVIT. A més es renovaren els electromalls i la Campana de Senyals es va ubicar baix del Tiple, quedant mecanitzada amb motor de vol.

L'any 2011 es va baixar la campana gran de la torre per procedir a la restauració. El bronze es va netejar per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta. Es va instal·lar un nou batall, lligat i reforçat amb cable de seguretat. Entre el batall i la batallera es va ubicar el soquet, una peça de fusta que utilitzaven els campaners per aïllar les dos peces metàl·liques (batall i batallera). Finalment es mecanitzà la campana amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. En 2012 les altres tres campanes del conjunt també es restauraren seguint aquest model. A més la Campana de Senyals es va traslladar (després de restaurar la truja de fusta i netejar el bronze) a la Sagristia. Els treballs s'efectuaren a càrrec de 2001 Técnica y Artesanía.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (13-06-2000)
  • LLOP i BAYO, Francesc (20-09-2006)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (28-04-2015)
  • Matraca
    El temple compta amb una peculiar matraca de ma, en forma de campana, amb una part central fixa i dues laterals que colpegen en moure el mànec.

     

    Rogle, roda de campanes
    Hi ha un rotgle, junt a una campaneta per a l'eixida de missa, en la sagristia.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAConcert de campanes al campanar dels Sants de la Pedra de Carpesa (18-11-2006)2006
    2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.Calendario 20132013
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016
    54 Fotos
    Calendari de tocs manuals de campanes

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 26-01-2016

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Santíssim Sacrament (refosa)MORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME190690422

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    SacristiaMaria Assumpció, la Senyalera (0)MORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME1906ca259
    Sala de les CampanesSants de la Pedra (1)MORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME190656102
    Sala de les CampanesMaria del Rosari (2)MORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME190674235
    Sala de les CampanesSantíssim Sacrament (3)MANCLÚS, SALVADOR197989408
    Sala de les CampanesSant Pere Apòstol (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)1945111792

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    Data de construcció 1750ca
    Descripció Rellotge de ferrer, abandonat en una habitació del temple. És una maquinària antiga i important, que hauria de ser restaurada i posada en funcionament.
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 18-11-2006
    15 Fotos
    Inventari general de rellotges

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorFRANCE CARILLONS S. A. R. L. (BONREPOS-RIQUET)
    Empresa de mantenimentINSTALACIONES ACÚSTICAS GERVIT
    Data de construcció 1994
    Descripció Ordinador en ús. Porta la inscripció "INDUSTRIAS GERVIT S. L." - "AÑO: 1994 - SIENDO CURA PARROCO D. Jose Vte. SELLENS"
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 20-09-2006
    5 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 39 Visitants: 39 Usuaris: 0