Inventari de Campanes

Ermita de la Mare de Déu dels Desemparats de Beniafé - ALCOLEJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1463)


Data de construcció XVIII-XIX
Descripció L'ermita compta amb una espadanya de senzilla factura, ubicada a la part més alta de la façana principal de l'ermita. Aquesta té una espadanya amb arc de mig punt i està construïda amb sillars i maçoneria i rematada per una creu de pedra.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original La campana disposava de truja de fusta de perfil tradicional local i estava dotada de cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de ferro de fabricació local, confeccionada per algún ferrer de l'entorn, amb cigonyal. Està fluixa i fa temps que no es toca. Presenta un batall lligat excesivament menut, que no colpeja al punt.
Conservació, manteniment
Campanes Té una campana fosa l'any 1881. No indiquen les inscripcions qui va ser l'autor, no obstant, sembla que la va fondre el fonedor Jaime Roses, natural d'Atzeneta d'Albaida i que ejercia l'ofici de campaner de forma ambulant. Està dedicada a la titular de l'ermita.
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava manualment des de l'interior de l'ermita per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Intervencions L'ermita va ser construïda entorn a l'any 1782, data que apareix pintada a l'interior del temple. Possiblement es va construir en eixe moment una primera espadanya que es reconstruiria al segle XIX, ja que l'actual no té quasi elements ornamentals, com és propi del segle XVIII. En 1881 es va fondre la campana i a meita del segle XX li canviaren la truja de fusta per altra de ferro.
Propostes Vist l'estat en que es troba la campana, recomanem la restauració. El bronze es deu baixar de l'espadanya per netejar-lo i que recupere l'acústica original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. En cas de mecanització sols s'admetrà un motor d'impuls.
Autors de la fitxa de la torre
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FEMENIA RIBES, Vicent, SARRIÓ ANDRÉS, Pau, SILVESTRE MORANT, Ximo [Documentació de la campana] (10-03-2017)
 • 3 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 13-03-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMare de Déu dels Desemparats (1)ROSES, JAIME 18813321

 • ALCOLEJA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2019
  Convertir a PDF