Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - L'ALBI (CATALUNYA)

(Referència: 4800)


Alçada del campanar 39.5
Descripció Altitud: 526 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1751 i el 1774. Consta d'una nau de sis trams coberts amb voltes de llunetes; una ampla imposta formada per diverses motllures recorre tota la seva base; unes pilastres al seu dessota es corresponen amb els arcs torals de mig punt que reforcen la volta. Les capelles laterals a banda i banda estan obertes amb arcs de mig punt. A la capçalera recta s'hi troba un presbiteri poligonal de tres costats. Té cancell, orgue, cripta i un cor sobre d'un arc carpanell i una volta rebaixada de llunetes. A la banda lateral de ponent hi ha la capella del Santíssim, ampliada modernament, d'aires neoclàssics i coberta per una cúpula.
Al frontis s'hi obre una portalada barroca de portal rectangular amb els muntants decorats amb pilastres jòniques, entaulament i fornícula amb una imatge moderna de marbre blanc de la patrona; a mitja alçada hi ha un gran òcul motllurat i al capdamunt un frontó triangular al centre que inclou l'esfera d'un rellotge centrada i dos òculs petits que la flanquegen; a les ales la cornisa es corba en forma còncava. Davant l'entrada, unes escales en disposició lateral i amb barana metàl·lica hi donen accés. Els seus murs són de carreus ben escairats al frontis i a les cantoneres; són de carreus matussers a les façanes laterals.
Dimensions: 32'25 x 8'70 x 14'76 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 18'76 metres.
Guarda a la cripta sota mateix de l'absis tres sarcòfags amb despulles dels senyors de Mur, entre altres el del virrei de Sardenya (1415) i el de Mallorca (1763); són de pedra i reprodueixen els antics de fusta desfets pel temps; els relleus que els decoren són còpia dels antics.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (6'35 x 6'45 m) i un de segon vuitavat on s'hi ubica la cel·la que està oberta amb vuit finestres d'arc apuntat, una a cada cara; alguna d'elles tapiada; hi pengen tres campanes grans; una motllura es troba a la seva base. Està coronada per una cornisa destacada que la separa d'una torrella octagonal amb vuit finestretes d'arcs conopials rebaixats coronada per una nova cornisa i una cúpula. Els seus murs són de carreus ben escairats amb una motllura ornada al capdamunt del primer cos i una altra per damunt de les finestres de la cel·la.
Per l'interior hi puja una escala que arriba fins al cor; és ampla amb graons de pedra al principi i després de rajoles amb marge de fusta; la barana és d'obra matussera i amb passamà de fusta. Després segueix amunt de manera més barroera i estreta, sobre voltes, arrapada als murs i amb un ull central. A mitja escala l'ull queda tancat per envans. La cel·la està coberta per un volta semiesfèrica. L'escala que segueix fins a la torrella és de cargol de pedra picada; també la nova estança queda coberta per una volta semiesfèrica; hi penja una petita campana i, del centre, una gran matraca o tenebra de fusta mig desballestada.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 39'50 metres.
Esveltesa: 6,1
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (10-05-2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-07-2011)
  • Matraca
    Una gran matraca o tenebra de fusta mig desballestada.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CENTRE D'ESTUDIS DE LES GARRIGUESBreus conclusions de la recerca sobre el projecte: inventari dels campanas i de les campanes dels municipis de la comarca de les Garrigues2011
    GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
    17 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 02-11-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • L'ALBI: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 27 Visitants: 27 Usuaris: 0