Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí de Correà - MONTMAJOR (CATALUNYA)

(Referència: 5670)


Alçada del campanar 17.42
Descripció Altitud: 800 metres.
Església bàsicament aixecada als segles XVII-XVIII; té restes escasses de l'antic edifici romànic visibles al mur de tramuntana i també en el mur de migjorn. Consta d'una nau rectangular coberta amb una volta de canó. El frontis té un portal rectangular amb pilastres als muntants decorades amb un baix relleu d'elements geomètrics, un entaulament, un frontó triangular truncat amb una fornícula sense imatge intercalada; un òcul motllurat i atrompetat a mitja alçada i una cornisa angular per coronament de la façana. El mur del frontis té un parament de maçoneria al centre i de carreus matussers a la banda de migjorn, a la seva dreta, en el que s'hi obren finestretes a diversos nivells. Gravada a la llinda del portal hi figura la data de 1698. Avui (2009) tant l'església com el campanar necessiten reparacions urgents de tal manera que el culte ha hagut d'estar provisionalment interromput.
Guarda una imatge romànica del segle XIII de la Mare de Déu dels Torrents procedent del santuari d'aquest nom; és de fusta policromada d'uns 95 centímetres d'altura; la Mare està asseguda i sosté el Nen amb el braç esquerre; els seus peus descalços descansen damunt el genoll de la Mare. També conserva cinc retaules barrocs dels segles XVII i XVIII; el principal a l'altar major està dedicat al patró.
Campanar d'un barroc auster. Té planta quadrada (3'00 x 3'00 m) i està bastit amb murs de maçoneria i carreus grans i ben escairats a cantoneres; dues motllures el divideixen en tres cossos, el superior correspon a la cel·la que esta oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, i una motllura a l'arrencada dels arcs; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa destacada i per un terrat amb balustrada amb uns pinacles de bola als angles. Un escala de pedra que va de paret a paret permet pujar fins a la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 17'42 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3281
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-09-2003)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-09-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  CampanaROSES SOLER, JUAN BAUTISTA1949146

 • MONTMAJOR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-12-2021
  Convertir a PDF