Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - EL ROURELL (CATALUNYA)

(Referència: 6321)


Alçada del campanar 32.4
Descripció Altitud: 114 metres.
Església barroca del segle XVII. Consta d'una nau rectangular de quatre trams, un d'ells amb el cor, coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt i d'una ampla imposta motllurada classicitzant que recorre tota la seva base; el presbiteri recte és fondo i està cobert per una volta de quart d'esfera sobre nervis amb llunetes que es recolza en unes raconeres altes que permeten tenir un fons semicircular. La nau està acompanyada per dos passadissos oberts entre les capelles laterals; cadascun dels seus trams queda cobert per voltes d'aresta; estan separats de la nau per arcs formers de mig punt damunt pilars quadrats. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc rebaixat i en una volta bufada. El frontis té un portal en arc rebaixat amb pilastres toscanes adossades als muntants, un entaulament amb l'arquitrau filetejat, un frontó truncat i recargolat amb espirals, una fornícula amb imatge, un gran òcul atrompetat a mitja alçada i un coronament a base d'un frontó triangular amb petit òcul centrat en el timpà. Els seus murs estan arrebossats i pintats en color grogós.
Dimensions: 22'58 x 7'57 x 12'47 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada total arriba als 17'25 metres,
Campanar coetani del temple. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'30 x 5'30 m); el segon és aixamfranat amb unes motllures senzilles al seu inici, a sota i a sobre dels finestrals i a l'arrencada dels arcs. Està coronat per una cornisa motllurada i una coberta semiesfèrica rebaixada. La cel·la presenta quatre finestrals d'arc de mig punt, un a cada cara; el de la cara nord queda gairebé cegat. Els murs estan arrebossats i pintats com el frontis amb un to grogós i amb carreus de pedra clara a cantoneres. Per una porta a la cara frontal o per l'interior del temple es pot accedir dins del campanar; una escala de 80 graons de maó amb marge de fusta puja sobre voltes catalanes, de paret a paret, amb una senzilla barana d'obra enguixada tot deixant un escàs ull central. La cel·la, amb una gran campana, queda coberta amb una volta de canó per maons disposats en full de llibre.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a migjorn.
Alçada: 32'40 metres.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Declaració: 13/10/1982
Identificador: IPA: 2338
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-08-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-08-2012)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-08-2015


 • EL ROURELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF