Inventari de Campanes

Parròquia de Sant MIquel - ORPÍ (CATALUNYA)

(Referència: 6524)

Alçada del campanar 21.8
Descripció Altitud: 450 metres.
Església romànica del segle XI o del XII modificada al XVII. Conserva de l'estil romànic l'absis semicircular amb arcs cecs sota la cornisa; avui queda embegut per edificis construïts al seu damunt; se sosté sobre un mur que arrenca de molt abaix degut al desnivell del terreny. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó damunt arcs torals. El portal en arc de mig punt a la façana lateral sud porta la data de 1653. Fou restaurada cap el 1873. S'hi accedeix des de la placeta frontal per unes escales descendents. Els seus murs són de carreus irregulars i grossers. Sobre la nau hi ha la rectoria ocupada avui com a casa particular. En l'alt mur dels peus, hi ha obert un òcul a la part alta.
Campanar barroc afegit a l'antiga església romànica cap al segle XVII. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'15 x 4'15 m); el segon és octagonal i està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada. Els seus murs de paredat presenten motllures de maó a diversos nivells, són de pedres barrejades clares i rogenques; a les cantoneres són de carreus més o menys ben escairats de color rogenc. La cel·la queda oberta amb finestrals d'arc de mig punt en cares alternes. A causa del desnivell del terreny els murs s'aixequen en un nivell molt més baix que el del portal d'entrada i encara més de la placeta en què es troba situada l'església. Per això, l'alçada des d'aquesta és de 15'15 metres, mentre que des del seu punt més baix, d'on arrenca, en fa 21'80, valor que he considerat com el que cal tenir en compte.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest de la façana lateral de ponent als mateixos peus de l'església.
Alçada: 21'80 metres.
Esveltesa: 5,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5886
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-05-2001)
 • 1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2015


 • ORPÍ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF