Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Salvador de Vilanova d'Espoia - LA TORRE DE CLARAMUNT (CATALUNYA)

(Referència: 6543)


Alçada del campanar 8.5
Descripció Altitud: 425 metres.
Església romànica del segle XII (1130-1150) ben restaurada a partir del 1966. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre dos arcs torals d'arc de ferradura; està capçada per un absis semicircular amb una finestra d'arc de mig punt esqueixada al centre. Tant l'absis com la nau han estat sobrealçats en diverses ocasions i avui acullen un pis destinat a rectoria il·luminat per diverses finestres rectangulars. Sota d'elles, a l'absis, hi ha algunes espitlleres. Els seus murs són de carreus irregulars no massa ben escairats tant en l'interior com en l'exterior, gairebé es poden considerar de maçoneria. El portal es troba obert a la façana lateral de migdia; té dues arquivoltes en arc de mig punt dovellades; la més interior descansa en una senzilla imposta; els seus muntants són d'una sola peça.
Guarda un sagrari en forma d'Arca de l'Aliança en una fornícula lateral prop de l'altar; una creu amb la imatge del Salvador de placa de coure picat amb la cara serena i majestuosa com la del Sagrat Llenç de Torí és obra de J. M. Esquerra (1969), i una talla de la Mare de Déu amb el Nen assegut al centre de la seva falda d'Emili Colom (1977). Tot això ha estat portat a terme sota la iniciativa i el guiatge del rector Josep Batlle i Mauerer († 2006) amb consulta tècnica a l'arquitecte Joan Bassegoda i Nonell.
Campanar d'espadanya situat al mur de ponent, mur avui adossat a un edifici que ha servit de rectoria. L'espadanya té dos ulls d'arc de mig punt sota un frontó triangular remarcat per una motllura; una teuladeta de dos vessants la protegeix.
Alçada: 8'50 metres.
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6063
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-05-2001)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-03-2015


 • LA TORRE DE CLARAMUNT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-06-2023
  Convertir a PDF