Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - CUBELLES (CATALUNYA)

(Referència: 6544)


Alçada del campanar 41.68
Descripció Altitud: 12 metres.

Església barroca aixecada entre el 1697 i el 1737. Consta de tres naus, la central està coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt, les laterals ho estan amb voltes d'aresta; tenen quatre trams, un d'ells amb el cor; queden separades per pilars que sostenen tres arcs formers de mig punt per banda. El frontis està arrebossat i esgrafiat amb un element geomètric rectangular que es va repetint per tota la façana i els primers cossos del campanar; un sòcol pintat en color fosc marronós trenca la monotonia de la decoració general; les cantoneres deixen veure una estructura de grans carreus ben escairats de pedra grisa; el portal rectangular classicitzant té un marc de pedra blanca amb pilastres sobre pedestals adossats que sostenen un entaulament i un frontó truncat decorat amb volutes; una rosassa emmarcada amb pedra blanca es troba a mitja alçada i, per coronament, al centre hi figura un frontó triangular amb marc destacat de pedra grisa; les ales segueixen la inclinació que fa la teulada. L'esfera d'un rellotge es troba al centre del timpà.
Guarda un Santcrist de talla (1962) a l'altar major de Josep Maria Camps i Arnau; una talla de l'Assumpció amb dos angelets, antiga imatge de l'església dels Josepets de Barcelona, refeta per Càndid Mateo; uns frescos al baptisteri del pintor Josep Oriol Balmes; una pintura de Joan Montcada a l'altar de la Mare de Déu de Montserrat; un estucat de Joan Miró a la capella de Sant Sebastià; i una pica baptismal de marbre rosat segurament de principis del segle XVIII.
Dimensions: 28'34 x 9'50 x 15'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada de les tres naus fa 13'40 metres.

Campanar aixecat el 1765 com el seu model el de Sant Antoni de Vilanova i la Geltrú. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (6'75 x 6'90 m); el segon vuitavat està dividit en dos pisos el superior dels quals constitueix la cel·la; està oberta amb finestrals d'arc de mig punt, un a cada costat; tenen el marc una mica ressaltat i l'arc damunt fines impostes; els caires queden destacats a manera de lesenes cantoneres i per damunt, sota cornisa, una franja es troba lleugerament marcada. A sobre d'ell s'hi troba un terrat amb balustrada on s'hi aixeca una torrella amb vuit finestres en arc de punt rodó, una a cada cara; està coronada per una cornisa amb petits pinacles als angles, una cúpula de vuit sectors triangulars corbats amb petits òculs oberts a cadascun d'ells i un pinacle al cim. Els murs del cloquer estan esgrafiats com al frontis de l'església encara que presenten deficiències per humitats sobretot al primer cos vuitavat; al seu damunt, per sobre de la motllura composta que es troba a la base de la cel·la, els murs són de carreus ben escairats de pedra blanca que, igualment, apareix a les cantoneres de tots els cossos. Per l'interior puja una escala de cargol d'obra arraconada a l'angle sud-est i que arriba fins a la cel·la; d'es d'ella fins al terrat hi ha també una altra escala de cargol pel cantó on la cel·la té una finestra cegada; com que aquesta segona escala s'inicia a un nivell alt, per superar-lo hi ha una escaleta de fusta de recent instal·lació.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a migdia.
Alçada: 41'68 metres.
Esveltesa: 6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-4505
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-11-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ICV - INICIATIVA PER CATALUNYA VERDSPujada Solidària Al Campanar De Cubelles2013
  RÀDIO CUBELLESEl rellotge i el campanar han tornat a funcionar aquest dimecres 2015
  REDACCIÓEls Amics del Castell fan una samarreta pels 250 anys del campanar de Cubelles2015
  TOCS I CAMPANESInvitació a la 2ª jornada oberta 2015 de l'Associació Tocs i Campanes2015
  TOCS I CAMPANESTrobada de Campaners del Bisbat de Sant Feliu2015
  VILLANUEVA, Llum; VIDAL, Joan; Pineda, Antoni (Fotos)250 anys del Campanar de Cubelles2015

  Enregistraments sonors (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaEnregistrament sonorDataDuració
  TOCS I CAMPANESLa sala d'actes de la Parròquia acollirà aquest dissabte la cloenda de la commemoració dels 250 16-12-201510:16

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  TOCS I CAMPANESSegona Jornada - Trobada de Campaners del Bisbat de Sant Feliu 19-12-201503:23
  7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-11-2015


 • CUBELLES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF