Inventari de Campanes

Ermita de Sant Pasqual Bailon del Toscar - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 6647)


Data de construcció 2015
Descripció L'ermita de Sant Pasqual disposa d'una espadanya, ubicada damunt de la porta d'accés. Aquesta té forma poligonal i disposa d'una finestra per a la campana. Està rematada per una moldura en forma de pinya.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'espadanya es troba en un bon estat de conservació i pintada. La campana compta amb una truja de fusta de perfil tradicional local així com un cigonyal per al seu toc manual. Té a més un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Compta amb una campaneta, ubicada a l'espadanya situada damunt de la façana principal. Va ser fosa en 2015 per la foneria de Hnos Portilla de Gajano (Cantabria) i instal·lada a l'espadanya amb truja de fusta i cigonyal per l'empresa Campaneros Murcianos. Està dedicada a l'Assumpció, patrona de la ciutat i compta amb una inscripció al·lusiva a la data d'inaguració de l'ermita.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja manualment amb un cigonyal.
Intervencions El barri del Toscar d'Elx comptava des dels anys 40 amb una ermita dedicada a Sant Pascual Bailon, que durant la primera dècada del segle XXI va ser enderrocada al estar sense culte. Entre finals de 2014 i 2015 ha estat reconstruïda en un solar proper al que ocupava l'anterior ermita, amb unes proporcions iguals que aquesta. L'edifici va ser inagurat el 28 de març de 2015 per l'alcaldessa de la ciutat Mercedes Alonso i el bisbe d'Orihuela-Alacant Mn. Jesús Murgui.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de l'ermita i la campana] (12-05-2015)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ESQUINAS, José RamónLas campanas de la Ermita de San Pascual repican por primera vez, tras su inauguración2015
  5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 12-05-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMaria Assumpta (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20153014

 • ELX: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-12-2021
  Convertir a PDF