Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí - CALONGE (CATALUNYA)

(Referència: 6672)


Alçada del campanar 33.76
Descripció Altitud: 36 metres.
Església barroca aixecada entre el 1740 i el 1767; conserva restes d'una anterior romànica visibles a la base del campanar i en algun arc former avui mig ocult. Consta d'una nau i de dos passadissos oberts entre les capelles laterals. La nau de sis trams està coberta per una volta de llunetes sobre arcs torals de mig punt i d'una imposta motllurada a la manera barroca que ressegueix tota la seva base; uns arcs formers apuntats donen pas a quatre capelles laterals per banda; unes d'elles, a tocar el presbiteri, constitueixen un fals transsepte per ser molt més fondes que les altres; la capçalera poligonal inclou el presbiteri gairebé semicircular amb una cornisa sobre vuit columnes corínties adossades al mur. Els murs interiors així com els pilars, els arcs formers i els torals estan pintats simulant arquitectures i jocs florals en colors gris i blanc. El cor amb barana de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes.
El frontis encarat a llevant està bastit amb carreus granítics ben escairats, irregulars i disposats en filades uniformes; la portalada principal té un portal amb el marc motllurat a l'intradós i un arc escassament rebaixat; el flanquegen dues columnes exemptes per banda sobre pedestals i, damunt l'entaulament, un alt relleu representa sant Martí amb la data gravada del 1767. A mitja alçada hi ha oberta una rosassa motllurada; el frontis acaba, sense cornisa, fent un arc convex al centre i còncau als laterals; estan ornats amb boles. Té un portal lateral obert al mur de migdia sota el campanar on hi figura la data del 1740: és rectangular amb unes pilastres toscanes als muntants, un entaulament, un frontó truncat i una fornícula amb imatge al seu damunt.
Dimensions: 33'93 x 10'15 x 16'56 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 21'15 metres; el fals transsepte té una llargada de 34'48 metres.
Guarda dues piques beneiteres antigues bellament decorades amb relleus geomètrics, i una pica vuitavada amb peu tornejat i motllurat d'aires renaixentistes.
Campanar romànic de planta quadrada amb costats de 5'44 metres; segurament es tractava d'una torre de defensa del proper castell aprofitada per campanar; els seus paraments són de carreus marronosos fins al nivell de la teulada del temple; el cos superior pertany al segle XIX en estil eclèctic i els seus murs estan arrebossats simulant carreus pintats en un to blanquinós. La cel·la al capdamunt, amb un rellotge d'esfera i una motllura a la seva base, té els caires lleugerament ressaltats a manera de lesenes cantoneres i acabats en robustos pinacles piramidals. Les seves dues finestres del costat de migjorn tenen arc apuntat; les obertes a llevant i a ponent el tenen apuntat trilobulat. El terrat té una barana de fantasia amb pinyols triangulars i una cornisa amb un fris de petits arcs cecs al dessota. Per accedir a la cel·la cal pujar al cor i, per damunt de les capelles laterals del cantó de migdia s'accedeix a l'interior del campanar on hi ha una escala d'obra del tipus català sobre voltes i arrapada als murs; cap al capdamunt es transforma en una escala de fusta.
Situació: adossat al mur sud damunt l'entrada lateral, tocant a l'absis encarat a ponent.
Alçada: 33'76 metres; aquesta mesura és aproximada i ha estat calculada amb dificultats a causa d'haver-hi barreres urbanístiques que impedien un càlcul precís.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6946
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-03-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (11-11-2007)
 • 12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-04-2015


 • CALONGE: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-08-2020
  Convertir a PDF