Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Isidor - LA PERA (CATALUNYA)

(Referència: 6714)

Alçada del campanar 29.66
Descripció Altitud: 90 metres.
Església gòtico-renaixentista aixecada en els segles XVI i XVII. Consta d'una nau de tres trams coberts amb una volta de creueria amb claus de volta amb relleus pintats; descansa en tres arcs torals apuntats; està capçada per un absis poligonal de cinc costats. El cor, amb una bonica balustrada de pedra, ocupa el primer tram damunt un arc rebaixat i una volta de creueria; en la clau hi figura la data de 1688. El frontis renaixentista, encarat a ponent, és de pedra calcària blanca de carreus ben escairats; el portal classicitzant és rectangular amb unes fines columnes sobre pedestals tocant els muntants, un entaulament llis i un frontó triangular; una rosassa motllurada està situada a mitja alçada i, per coronament, damunt una motllura composta, s'hi obre una galeria de finestres en arc de mig punt sota la cornisa horitzontal; serveix per ventilar el terrabastall. Els murs laterals i la part baixa del campanar mostren paraments de carreus matussers o de maçoneria de pedra rogenca i carreus a cantoneres de pedra calcària blanca; a la part alta, sota cornisa, hi ha obertes finestretes dobles en cada tram. Robustos contraforts reforcen els murs; tots els caires presenten carreus de pedra blanca en contrast amb la marronosa dels murs. L'interior es troba arrebossat i pintat amb elements geomètrics i vegetals en no molt bon estat de conservació.
Dimensions: 22'74 x 8'62 x 13'74 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada des del fons de les capelles laterals fa 17'76 metres.
Campanar en estil gòtic tardà amb detalls del flamejant i altres de renaixentistes. Fou aixecat durant el segle XVII i acabat el 1699. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (6'73 x 7'14 m); una motllura el separa d'un segon cos vuitavat amb la cel·la; per sobre d'ella hi ha un terrat amb barana de balustres i pinacles als angles. La cel·la, coberta per una volta de creueria, està oberta amb finestrals d'arc apuntat i calat, un a cada cara; estan flanquejats per pilastres als caires amb gàrgoles al damunt; en la base, una motllura composta també està dotada de gàrgoles, una a cada angle. El primer cos és de carreus matussers de pedra rogenca i el segon cos, vuitavat, de carreus ben escairats en pedra calcària blanca. Per l'interior hi puja una escala de cargol de pedra picada fins a la cel·la; per arribar al terrat, una altra escala de cargol estreta s'enfila entre finestrals per l'interior d'un dels pilars.
Situació: adossat al mur de tramuntana damunt una capella lateral de la que en part en sobresurt; es troba proper a l'absis.
Alçada: 29'66 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7257
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-02-2004)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-05-2015


 • LA PERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-06-2021
  Convertir a PDF