Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Julià i Santa Basilissa - VERGES (CATALUNYA)

(Referència: 6744)

Alçada del campanar 30.99
Descripció Altitud: 23 metres.
Església amb una nau romànica dels segles XII i XIII des de l'absis semicircular fins a la seva meitat; està coberta amb volta de canó apuntat; a partir del 1760 fou ampliada pel cantó de ponent a base de simular una volta ogival amb un arc apuntat al lloc on es passa del romànic al nou espai del temple; al peus s'hi aixeca un cor sobre un arc carpanell. El frontis neoclàssic té una portalada de pedra blanca amb un portal de marc filetejat i en arc rebaixat amb motllures verticals i horitzontals mixtilínies, una cornisa truncada i una fornícula amb imatge; més amunt hi ha una rosassa atrompetada i, per coronament, una cornisa angular motllurada amb pinacle al cim i sota d'ella un fris de daus de pedra blanca. Els seus murs tenen paraments de carreus irregulars de pedra arenosa marronosa disposats en filades força uniformes.
Dimensions: 23'95 x 7'50 x 9'28 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda unes imatges de talla policromada dels sants patrons de J. Campanyà anteriors al 1936 i una altra talla de Maria amb el Nen a la falda que és còpia d'una anterior destruïda el 1936 i que ha estat refeta als tallers d'Olot el 1978.
Arquitecte: Rafael Masó i Valentí, noucentista, de Girona, que va fer els treballs d'acoblament dels dos àmbits de la nau.
Campanar d'estil eclèctic iniciat el 1893 segons data gravada al sòcol. Té un primer cos de planta quadrada (5'00 x 5'00 m) bastit amb murs de paredat i carreus a cantoneres, i un de segon octagonal irregular de principis del segle XX amb els caires ressaltats; està arrebossat i pintat amb aparença de carreus i coronat per una cornisa destacada motllurada en disposició angular als costats grans i horitzontal als petits; al seu damunt hi ha un terrat d'obra amb pinacles rogencs damunt el pilars dels angles i, sobre d'ell, una agulla piramidal de rajoles rogenques amb una bola de metall daurat i una creu metàl·lica al cim. La cel·la està oberta amb finestrals d'arc de mig punt i baranes de metall; hi penja alguna campana. Té un rellotge d'esfera al dessota de cadascun dels finestrals.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 30'99 metres.
Esveltesa: 6,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-7538
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-05-2003)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-05-2015


 • VERGES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-06-2021
  Convertir a PDF