Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de Gràcia - LA GRANADELLA (CATALUNYA)

(Referència: 6836)


Alçada del campanar 45.93
Descripció Altitud: 628 metres.
Església d'inspiració barroca aixecada cap el 1734. Consta de tres naus i transsepte amb cúpula al creuer sobre petxines dins d'un cimbori octagonal i amb un alt cupulí esplèndidament ornat exteriorment; té la capçalera recta. Les naus tenen cinc trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte; la nau central està coberta amb una volta de llunetes sobre arcs torals, les laterals, gairebé passadissos, amb volta d'aresta; estan separades per quatre pilars per banda. El cor descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes rebaixada; té un cambril al fons del presbiteri amb la imatge renaixentista del Sant Crist de Gràcia del 1541 refet després que fos mutilat el 1936.
El frontis té una portalada barroca amb un portal en arc rebaixat, marc motllurat amb una bella cartel·la en la dovella clau; està flanquejat per unes columnes corínties estriades exemptes sobre pedestals, dues per banda; sostenen un entaulament amb una fornícula sense imatge i amb dues finestretes rectangulars a l'interior i decoració barroca a l'entorn; una rosassa motllurada està situada a la part alta; la cornisa presenta una curvatura convexa al centre i còncava als laterals. Té una petita espadanya d'un ull amb una campaneta al cim. El seu mur està recorregut de dalt a baix per pilastres a banda i banda de la portalada i a les cantoneres. Els paraments són de pedra marronosa carreuada a totes les façanes.
Rep l'apel·latiu de "La catedral de les Garrigues" tant per les seves grans dimensions com per la grandiositat decorativa de qualitat.
Dimensions: 37'00 x 7'35 x 13'35 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el cambril de 4'50 metres de fondària queda inclòs en la llargada donada; l'amplada total de les tres naus fa 16'61 metres i la cúpula arriba als 18'97 i amb el cupulí als 22'44; el transsepte en mesura 16'69 x 7'38 x 13'27.
Campanar barroc coetani del temple. Té un primer alt cos de planta propera al quadrat (6'52 x 6'63 m) acabat en una cornisa motllurada; en un segon cos vuitavat amb l'esfera d'un rellotge a la base i una motllura situada al seu damunt hi té la cel·la amb finestres d'arc de mig punt dovellades; hi penja alguna campana; els seus caires estan resseguits per pilastres jòniques; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada, grans pinacles als vuit angles i una torrella amb vuit finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, amb els caires reforçats amb pilastres corínties, vuit òculs cecs damunt les finestres, cornisa, nous pinacles adossats a una agulla piramidal truncada i coronada per un monumental pinacle amb estrangulaments i bola al cim. Els seus murs són, com els del temple, de carreus ben escairats de pedra marronosa.
Per l'interior hi puja una escala del tipus català sobre voltes i arrapada als murs amb barana d'obra i un ample ull d'escala; a partir de la part alta es transforma en una escala de cargol de pedra picada arrambada al mur de ponent mentre deixa a llevant una zona poligonal dividida en pisos sobre voltes semiesfèriques rebaixades; des de la cel·la es puja al terrat per una nova escala de cargol més estreta que les anteriors.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a la banda de tramuntana.
Alçada: 45'93 metres.
Esveltesa: 7
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional IPA-390
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-06-2002)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GINÉ ALSINET, Pere; PIÑOL CERRO, IsidreLes campanes dels tocs. Anàlisi de les campanes de Les Garrigues2011
    GARRIGUES AL DIAEl Govern declara bé cultural l'església de Santa Maria de Gràcia a la Granadella 2014
    LA GRANADELLATercer Festival de repic de campanes de les Garrigues2015
    7 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 03-11-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LA GRANADELLA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 35 Visitants: 35 Usuaris: 0