Inventari de Campanes

Església vella de Sant Martí - LLEIDA (CATALUNYA)

(Referència: 6852)


Descripció L'església de Sant Martí és un temple catòlic d'estil romànic al nucli antic de la ciutat de Lleida. El temple és d'una sola nau coberta amb una volta apuntada, llisa i reforçada per tres arcs a la nau i un de doble absis.
Va ser construïda al segle XII i va funcionar com a parròquia de l'Estudi General de Lleida. Durant la Guerra dels Segadors va ser reconvertida en caserna militar i des del segle XIX es va utilitzar com a presó municipal.
En 1893, el bisbe Josep Meseguer i Costa va ordenar la restauració del temple. Per a això es va utilitzar la portalada de la parròquia de El Tormillo (nucli pertanyent a Peralta de Alcofea, Osca) que en aquell temps formava part de la Diòcesi de Lleida. Meseguer va adquirir l'obra a canvi de 375 pessetes, i en l'actualitat és reclamada per l'ajuntament de la localitat aragonesa.
Un cop restaurada, l'església va recuperar l'ús litúrgic fins als anys 70, quan es va construir en uns terrenys propers una nova església de Sant Martí. Des d'aleshores es va fer servir per conservar part de la col·lecció d'art sacre del Bisbat.
En 1997 es va constituir el consorci del Museu Diocesà de Lleida i es va decidir que l'Església de Sant Martí serviria de seu provisional fins a la inauguració del nou museu, esdevinguda el novembre de 2007.
En l'actualitat l'Església de Sant Martí roman tancada. VIQUIPÈDIA (26-06-2015)
3 Fotos
Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 26-06-2015


 • Fitxa reduïda (PDF)
 • LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 73 Visitants: 73 Usuaris: 0