Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - BORREDÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7191)


Alçada del campanar 27
Descripció Altitud: 854 metres.
Església neoclàssica amb vestigis romànics (segle XI) visibles al mur del frontis; fou refeta al segle XVIII entre el 1770 i el 1780. Consta de tres naus de quatre trams desiguals, un d'ells amb el cor i el cancell; la nau central està coberta amb una volta de llunetes, les laterals amb voltes d'aresta; la central inclou el presbiteri recte darrere del qual hi ha ubicada la sagristia; les naus estan separades per tres robustos pilars lleugerament cruciformes per banda; la capçalera és recta amb una gran rosassa vidriada que il·lumina el cambril situat darrere el presbiteri obert a les naus laterals per un arc former de mig punt igual que els altres trams. El cor amb barana de balustres de fusta descansa damunt una volta rebaixada i un arc carpanell. El frontis té un portal de dues arquivoltes carreuades de mig punt obert en un mur de carreus petits i matussers, ben alineats; a mitja alçada hi ha una rosassa cegada, un pèl deteriorada; una cornisa angular de teules sobreposades el corona.
Dimensions: la nau central inclòs el cancell (3'69 m) fa 24'58 x 5'68 x 10'15 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus juntes tenen un amplada de 18'55 metres; la nau de l'esquerra és més llarga que la central ja que arriba fins al mur de la capçalera; fa uns 28 metres.
Guarda una imatge de la Mare de Déu de la Popa, la patrona, (còpia del 1940 de l'antiga romànica perduda el 1936). Cap el 1981 s'han instal·lat uns plafons al presbiteri i als murs laterals d'un estil amb reminiscències cubistes, pintats per dos artistes de Torelló: Camil Bofill al presbiteri, i Pere Barniol als murs laterals, tots ells amb tons vivament rogencs.
Campanar neoclàssic del 1790. Té planta quadrada (4'80 x 4'80 m). Consta d'un sòcol de maçoneria de peces grans mig picades; per damunt d'ell està dividit en tres cossos tots amb carreus ben picats a les cantoneres; una motllura separa el primer alt cos del segon, cúbic, que té els caires aixamfranats com el de més amunt; en ell hi ha un rellotge d'esfera en la cara lateral de tramuntana; una segona motllura senyala el tercer cos on s'hi ubica la cel·la amb les finestres d'arc de mig punt, una a cada cara amb una altra motllura a l'arrencada dels arcs; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i pinacles de bola als angles. Els seus murs de maçoneria i carreus ben escairats i grans tenen paraments de peces marronoses. L'escala interior segueix el model català sobre voltes, arrapada a la paret i amb l'ull central tancat amb envans; en arribar a la cel·la no hi ha altra escala per accedir al terrat que una de fusta que arriba fins a una trapa no tapada.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 27'00 metres.
Esveltesa: 5,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3091
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2000)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-09-2004)
  • 3 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 15-09-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Campana gran

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • BORREDÀ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 26-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 74 Visitants: 74 Usuaris: 0