Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - SAGÀS (CATALUNYA)

(Referència: 7235)


Alçada del campanar 22.39
Descripció Altitud: 738 metres.
Església romànica de la primera meitat del segle XI reformada als segles XVII i XVIII i refeta al XX entre el 1942 i el 1950 i a partir del 1985. Consta de tres naus de cinc trams; la nau central queda coberta amb un volta de canó i les laterals amb unes de quart de canó, avui refetes en gairebé tota la seva volta; estan separades per arcs formers de mig punt que descansen en pilars rectangulars amb una base ampla; estan capçades per un absis central i per dues absidioles laterals, tots semicirculars, amb decoració de lesenes i arcs cecs només en el central que, a més a més, presenta un fris de finestres cegues sota dels arcs cecs; els paraments d'aquests tres absis són de carreus matussers a mig picar disposats en filades regulars.
Té un portal rectangular a ponent i un altre al mur lateral de migdia en arc de mig punt dovellat, tots dos oberts després de reformes diverses en èpoques posteriors a les de l'inicial. Els murs tenen paraments de carreus matussers arrenglerats de manera regular.
Sembla que en el temple primitiu la nau central estava coberta per una teulada damunt encavallades de fusta; en resta algun vestigi i els clots dels murs on deurien apuntalar-se les bigues horitzontals de les encavallades; al segle XII van ser substituïdes per una volta de canó de pedra tova avui refeta i ara (2008) arrebossada amb ciment.
Dimensions: 24'37 x 3'89 x 8'60 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 10'73 metres.
Guarda una reproducció del frontal i laterals de l'altar romànic del segle XIII; avui estan conservats en el museu episcopal de Vic i en el Diocesà de Solsona; també conserva tombes antropomòrfiques medievals i, en el subsol, un forn de ceràmica del segle XV que avui es visible al fons de la nau.
Campanar modern, del 1870, neoclàssic tardà, molt senzill i auster. Té planta quadrada (4'40 x 4'40 m) amb una motllura a mitja alçada que el separa d'un segon cos amb els caires ressaltats a manera de lesenes cantoneres. La cel·la està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa motllurada ornada de merlets apuntats i una teulada piramidal de teules vidriades de colors foscos. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres i tenen un sòcol de 75 centímetres d'alt i 6 de gruix. Per l'interior hi puja una escala sobre voltes catalanes, arrapada als murs i amb un ull central.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 22'39 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé cultural d'interès nacional 386-MH-ZA
Identificador: IPA-447
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-08-2008)
 • 11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-10-2015


 • SAGÀS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 03-03-2021
  Convertir a PDF