Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí - SALDES (CATALUNYA)

(Referència: 7236)


Alçada del campanar 21.71
Descripció Altitud: 1215 metres.
Església del segle XVII amb restes dels segles XI-XII a llevant que deurien formar part de l'antic absis i romàniques del XIII al campanar. Consta de tres naus, la central romànica coberta amb una volta de canó apuntada, les laterals neoclàssiques. El frontis encarat a ponent, amb parament de petits carreus matussers, té un portal dovellat d'arc rebaixat i una gran rosassa atrompetada al damunt que potser hauríem de qualificar de desproporcionada si es té en compte l'escassa alçada de la façana limitada per dalt amb una cornisa angular.
Guarda una imatge romànica del segle XIII de la Mare de Déu de Gresolet de fusta policromada de 55 centímetres d'alçada situada a l'altar major: Maria està asseguda amb el Nen que descansa en el braç esquerre de la mare i amb els peus nus damunt el genoll de la mateixa banda. També conserva un retaule dels segles XVIII-XIX barroco-neoclàssic i altres del XIX, i una pica baptismal del segle XVIII.
Campanar refet al segle XVIII, antiga torre del castell. Té planta gairebé quadrada (5'55 x 5'10 m) i està coronat per una cornisa i una teulada a quatre vents. La cel·la té finestres d'arc rebaixat, dues a la cara sud i una a les de llevant i ponent; hi pengen campanes; altres finestres es veuen en pisos inferiors, algunes paredades. Té els seus murs de maçoneria a base de còdols petits i amb carreus ben escairats a cantoneres.
Situació: adossat al centre del mur de migdia.
Alçada: 21'71 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-3581
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-08-2003)
 • SOBRINO, Josep (16-07-2013)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-05-2016


 • SALDES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF