Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - FORÈS (CATALUNYA)

(Referència: 7330)


Alçada del campanar 25.27
Descripció Altitud: 740 metres.
Església d'una nau romànica (segle XII) i amb el transsepte (o fals transsepte ja que el formen dues capelles enfrontades) del gòtic (segles XIII i XIV) que li donen l'aspecte de planta de creu llatina; les voltes tant de la nau com del transsepte són de canó apuntat. Té la capçalera recta (l'antic absis semicircular romànic va ser destruït el segle XIX i avui està en procés de ser refet). Els seus murs són de carreus mitjans o grans ben escairats de pedra de to daurat.
Té dos portals a migjorn: el principal anomenat portal dels Homes es troba en el mur lateral sud de la nau principal romànica; té tres arquivoltes de mig punt bossellades amb les seves respectives columnetes i capitells romànics per banda encerclats per una ampla arcada de mig punt dovellada i bordó treballat amb dibuix en doble ziga-zaga a l'intradós i a sota l'àbac o imposta on reposen l'arcada i les arquivoltes; l'arcada també descansa en una quarta columneta; el timpà ofereix uns gravats de creus i altres signes simbòlics. El segon portal, el de les Dones, es troba a l'extrem meridional del braç dret del transsepte i és més senzill: una gran arcada de punt rodó formada per grans dovelles i un bordó sobre imposta; té una finestra d'arc de mig punt al damunt.
Dimensions: 17'86 x 5'480 x 7'79 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 19'60 x 7'60 x 5'86; l'alçada correspon al tram nord; pel que fa al tram sud la seva alçada és de 5'89 metres; els murs tenen un notable gruix, algun d'ells arriba als tres metres.
Arquitectes: Pere Borrell pel que fa a les obres del segle XIV: portal de les Dones i les dues capelles laterals que formen el transsepte; pel que fa al campanar al segle XIV, el picapedrer Pere Beló.
Conserva una reproducció de l'antiga imatge gòtica de la Mare de Déu de la Salut.
Campanar gòtic aixecat al segle XIV (1356). Té planta rectangular (4'55 x 3'70 m). Fou completat en el XVIII (la part alta és del 1882) amb un segon cos octagonal dividit en dos per una motllura composta en cavet que deixa a la part superior la cel·la amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna, amb una senzilla motllura a l'arrencada dels arcs. Està coronat per una cornisa motllurada i una teulada piramidal amb teules vidriades vermelles i un pinacle al cim. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra d'un to daurat; el primer cos quadrat té l'aparença de més antiguitat.
Situació: sobre l'extrem sud del transsepte damunt mateix del portal.
Alçada: 25'27 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-12736
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-06-2007)
 • MARTÍNEZ CASANELLES, Jesús [El món de les CAMPANES a la demarcació de Tarragona] (2020)
 • 8 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
  Actualització 26-06-2023

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Cel·la de campanesMiquelaVILLANUEVA SÁENZ, FERNANDO1955

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • FORÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 22-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 26 Visitants: 26 Usuaris: 0