Inventari de Campanes

Antic monestir de Sant Pere - BESALÚ (CATALUNYA)

(Referència: 7392)


Alçada del campanar 28.39
Descripció Altitud: 150 metres.
Església romànica del segle XII. Consta de tres naus de quatre trams, un d'ells correspon al transsepte; un gran absis semicircular per capçalera les engloba totes tres; en el seu mur, per l'interior, hi ha buidats tres nínxols semicirculars d'un metre de fondària; està decorat externament sota cornisa per un fris de dents de serra i una altre d'arcs cecs sobre mènsules esculpides. Per l'interior, darrera el presbiteri, circula un deambulatori o girola separat de la nau per una sèrie d'arcs de mig punt que descasen en columnes aparellades situades damunt un podi i que tanquen el presbiteri semicircular; aquest està decorat amb dos frisos de dents de serra i un altre, entre ells, d'arquets cecs semicirculars; els capitells de les columnes tenen bells relleus que foren esculpits per artistes italians. Els seus murs mostren paraments molt ben carreuats amb blocs mitjans regulars i ben escairats disposats en filades uniformes. La nau central de quatre trams està coberta per una volta de canó amb una senzilla imposta a la base i un arc toral proper als peus prolongat per sengles pilastres; les voltes de les laterals són de quart de canó; les naus estan separades per arcs formers de mig punt damunt pilars rectangulars amb una imposta formada per una motllura bossellada; tenen una base que sobresurt.
El frontis és senzill; en el seu mur de carreus irregulars mitjans i petits ben escairats hi ha obert el portal, relativament petit si es té en compte la gran façana; és rectangular recobert per una arquivolta de mig punt amb una motllura a l'intradós decorada amb entrellaçats; descansa en fines columnetes, una per banda; al davant del portal hi ha una senzilla escala de quatre graons en semicercle i, a banda i banda, un banc de pedra prolongat fins a les cantoneres; enfrontades a les naus laterals hi ha obertes dues petites finestres d'arc de mig punt; a la part alta n'hi ha una altra de gran de cinc arquivoltes de mig punt decorades amb soguejat i boles que descansen en dues fines columnes per banda alternades amb antes; s'hi troben, també, com fent guàrdia, adossades a la base dels seus brancals, dues figures de lleons en gran relleu.
Dimensions: 39'20 x 6'10 x 16'43 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada total de les tres naus fa 15'20 metres i el transsepte en fa 26'00 x 5'50 x 11'00.
Campanar d'un barroc auster (1697), de planta quadrada (9'00 x 9'00 m) amb el cos de la cel·la aixamfranat. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb una balustrada amb 16 pinacles de bola; el terra del terrat està format per un pis piramidal baix. La cel·la està oberta amb finestrals d'arc de mig punt i balustrades, dos als costats de llevant i ponent i un a cadascun dels altres; unes sageteres s'obren a pisos inferiors com a únics elements que trenquen, amb prou feines, la nuesa dels murs. Aquests presenten paraments de pedra ben carreuada, al cos baix d'origen romànic amb blocs matussers i desgastats; de mig cos en amunt, barroc, ben carreuats i ajuntats i de pedra clara a diferència dels de la base que tenen un tirat rogenc. El cos de la cel·la és de perímetre un pèl inferior al del robust cos baix i té els caires aixamfranats. Una escala de cargol per l'interior permet accedir a la cel·la .
Situació: damunt l'extrem nord del transsepte fent angle al nord-est, al costat de l'absis encarat a llevant.
Alçada: 28'39 metres.
Esveltesa: 3,1
Protecció Bé cultural d'interès nacional 80-MH-ZA
Identificador: RI-51-0000559
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-11-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-10-2007)
 • Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  Les campanes, un patrimoni oblidat 12-12-201712:18
  11 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Sala de campanesCampana 11334 ca64152
  Sala de campanesVerge dels DolorsSERVA (GIRONA)172099.5570
  Sala de campanesImmculada ConcepcióSERVA (GIRONA)1685102.5624

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • BESALÚ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 16-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 34 Visitants: 34 Usuaris: 0