Inventari de Campanes

Parròquia de L'Assumpció - SANTA PAU (CATALUNYA)

(Referència: 7434)


Alçada del campanar 27.5
Descripció Altitud: 480 metres.
Església del gòtic tardà aixecada en el 1427 i acabada cap el 1430; fou remodelada entre el 1512 i el 1531. Consta d'una nau de dos trams coberts amb voltes de creueria i capçada per un absis poligonal de cinc costats per l'interior i per un de semicircular per l'exterior; el tram proper al presbiteri de fet és un transsepte i el dels peus té un cor que n'ocupa la meitat; aquest cor descansa en un arc rebaixat i una volta baixa de creueria; les claus de volta estan treballades amb relleus de qualitat. El frontis, així com la mola del campanar que li fa costat, ofereixen una austeritat i nuesa no mancada d'efecte. Hi té un portal rectangular, un òcul atrompetat a mitja alçada i una cornisa angular. Els seus murs són de carreus irregulars de pedra un pèl marronosa.
Dimensions: 24'16 x 8'12 x 9'54 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 14'75; i son 20'00 x 5'85 x 7'80 pel que fa al transsepte.
Conserva una pica baptismal del 1612 gòtico-renaixentista, i una majestat romànica.
Campanar acabat el 1530. Té planta quadrada (6'33 x 6'33 m) i està coronat per un terrat amb barana de merlets esglaonats. Els seus murs presenten paraments de maçoneria amb la calç entre juntures força visible i carreus a cantoneres tot en pedra vista marronosa; té tota l'aparença d'una torre de defensa degut a la nul·la existència d'elements decoratius externs, encara que sembla que fou aixecat conjuntament amb l'església. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi penja alguna campana; unes espitlleres són visibles en pisos inferiors. S'hi accedeix per una porta lateral a poca alçada del terra mitjançant una escala de pedra, sense barana, adossada al mur del frontis del temple; per l'interior una escala del tipus català, arrapada als murs i sobre voltes, permet accedir a la part alta.
Situació: angle esquerre de la façana principal orientada a migjorn, una mica avançat respecte d'ella.
Alçada: 27'50 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-10748
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-10-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-07-2007)
 • 6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 12-11-2015


 • SANTA PAU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 20-11-2018
  Convertir a PDF