Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - SANT VICENÇ DE MONTALT (CATALUNYA)

(Referència: 7522)


Alçada del campanar 24.5
Descripció Altitud: 145 metres.
Església del 1591 aixecada en estil gòtic tardà. Consta d'una nau de tres trams coberts per voltes ogivals simples amb pilastres i decoració renaixentista; està capçada per un absis poligonal de cinc costats, té un fals transsepte format per dues capelles laterals encarades i un cor sobre el tram als peus. A l'extrem dret del transsepte es va obrir el 1886 una capella per al Santíssim de dos trams i absis poligonal en estil neogòtic. El frontis té una portalada de marc rectangular renaixentista (a la romana, com se'n deia a l'època) del 1598, obra del picapedrer Jaume Costa de Torroella de Montgrí, amb columnes corínties estriades sobre pedestal adossades als brancals, entaulament, frontó triangular que conté una imatge en marbre del 1963 d'Enric Monjo (1896-1976), un òcul atrompetat a mitja alçada i tres finestres rectangulars (hi havia hagut una garita a la del centre) sota la cornisa angular. Els seus murs estan arrebossats i pintats en color groguenc i amb carreus granítics visibles a les cantoneres. A l'interior, les motllures i la decoració renaixentista és en pedra de Montjuïc.
Dimensions: 21'20 x 6'75 x 13'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 12'50 metres; la capella del Santíssim en fa 9'50 de llargada per 6 d'amplada.
Arquitectes: els mestres de cases Joan Torres (o de Tours, ja que el pare, Joan, escultor, era originari de França) i el seu fill Dionís de Calella; i Pierre Delquer, mestre de cases francès, pel que fa al campanar.
Campanar renaixentista iniciat el 1593. Té planta rectangular (6'40 x 5'15 m) decorat amb una motllura a mitja alçada que separa el cos primer del segon que és de perímetre lleugerament més reduït. Està coronat per un terrat amb gàrgoles als angles i una barana d'obra amb merlets esglaonats i, al seu damunt, quatre arcs apuntats en diagonal units al centre que sostenen una campana horària. Sota terrat, la cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, i l'esfera d'un rellotge al dessota a la cara frontal. Els seus murs són de paredat, arrebossats i pintats d'un color groc pàl·lid i amb carreus d'un to fosc a les cantoneres igual com al frontis.
Des de la nau, a la seva dreta, entre les capelles de Sant Isidre i la del baptisteri, s'entra a l'interior del campanar i es puja fins a la cel·la per una escala de pedra, en ziga-zaga, arrapada a un costat; des de la cel·la segueix fins a sortir al terrat.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat al migdia.
Alçada: 24'50 metres.
Esveltesa: 3,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9051
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-03-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  REDACCIÓS’inicien els treballs de reparació del rellotge del campanar de Sant Vicenç de Montalt2019
  3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 21-11-2015


 • SANT VICENÇ DE MONTALT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-01-2021
  Convertir a PDF