Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Marc - MAS DE BARBERANS (CATALUNYA)

(Referència: 7530)

Alçada del campanar 20.37
Descripció Altitud: 340 metres.
Església barroca aixecada entre el 1731 i el 1734; sofrí destruccions en èpoques d'accions bèl·liques que la van deixar gairebé inutilitzada; es va fer una reconstrucció el 1971 poc acurada i finalment se'n va fer una definitiva el 1995. Està bastida amb murs de maçoneria de peces mig picades i amb carreus a les cantoneres. El frontis molt auster queda obert amb un portal dovellat en arc de mig punt damunt impostes senzilles i muntants carreuats; només trenca la nuesa d'aquesta façana una finestra rectangular a mitja alçada; està coronada per una cornisa convexa al centre i mixtilínia als laterals.
Campanar d'aspecte senzill poc harmònic amb al temple; fou aixecat després d'aterrar l'anterior cap els anys 40 del segle XX. Té planta rectangular (3'70 x 2'40 m) i està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana d'obra; el primer cos queda dins dels murs del temple i el segon, d'època recent, presenta els murs arrebossats i pintats d'un to torrat. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, dues als costats llargs i una als curts; hi penja alguna campana. Al dessota, en la cara frontal, hi figura un rellotge d'esfera.
Situació: sobre l'ala esquerra de l'edifici fent angle amb el frontis; de fet sobresurt per damunt del temple, com un afegitó; és ben recent ja que no fa gaires anys no hi estava aixecat i el campanar era d'espadanya de dos ulls damunt mateix del centre de la cornisa del frontis, lloc on avui (2001) no hi figura.
Alçada: 20'37 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6406
Autors de la fitxa de la torre
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
  • 1 Foto
    Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 22-11-2015


  • MAS DE BARBERANS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
    © Campaners de la Catedral de València (2018)
    campaners@hotmail.com
    : 22-01-2018
    Convertir a PDF