Inventari de Campanes

Antic monestir de Sant Pere - PONTS (CATALUNYA)

(Referència: 7578)

Descripció Altitud: 480 metres.
Església edificada cap a mitjans del segle XII en estil romànic llombard. Consta d'una nau de tres trams amb volta de canó damunt tres arcs torals de mig punt que es recolzen en sengles pilastres rectangulars; està capçada per un absis semicircular amb tres fornícules buidades per l'interior dins el mateix gruix del mur i decorat externament per un fris de finestres cegues i lesenes; dues absidioles igualment semicirculars disposades perpendicularment a l'eix de la nau formen un fals transsepte; en el creuer s'aixeca una alta torre constituint un cimbori octagonal amb cúpula sobre trompes i coberta per una teulada piramidal vuitavada.
Està bastit amb murs de carreus petits ben escairats disposats en filades uniformes d'un gruix de 1'56 metres al frontis amb pedra procedent de pedreres locals. Avui (2006) està reconstruït ja que fins fa poc estava mig esfondrat. Interiorment un banc de pedra es troba adossat als murs; a mitja alçada, penjat del mur del frontis, per dins, hi ha un sarcòfag; un altre es troba en un arcosoli obert en el mur de tramuntana. El cimbori té lesenes als caires i finestres geminades d'arc de mig punt a cada cara en dos nivells; sota cornisa hi ha un fris de quatre arcs cecs per banda; una finestra d'arc de mig punt esqueixada està oberta a la base pel cantó de llevant.
La nau té dues portes d'arc de mig punt, una al frontis de dimensions més reduïdes que la que es troba al mur que dóna al nord; el mur del frontis fa un entrant en angle recte a la banda de migdia amb el mur d'aquest costat. No resten les dependències monàstiques adjuntes al temple llevat d'alguna pedra o base dels murs.
Dimensions: la nau mesura de llargada, amplada i alçada: 27'51 x 5'69 x 8'64 metres respectivament; les fornícules semicirculars del fons de l'absis tenen una profunditat o radi de 63 centímetres; el transsepte en fa 10'61 x 4'83 x 7'00; la cúpula dins del cimbori arriba per l'interior a una alçada de 12'00 metres.
L'altar es troba sota la cúpula en un nivell de dos graons per sobre del de la nau; des del seu lloc fins al fons del presbiteri hi ha 3'49 metres; la llargada de la nau fins als graons de l'altar és de 19'52 metres. Les pilastres que estan situades a banda i banda de la nau sota dels arcs torals tenen un gruix de 54 centímetres; la distància que les separa és de 4'61 metres. El portal lateral obert al nord té una amplada de 2'12 metres mentre que el de ponent només en fa 1'75. La façana d'aquesta banda té un llargada de 9'74 metres, 8'24 més 1'50 que correspon al mur de migdia que hi fa angle.
Campanar: no en té; en caure gairebé tota l'estructura superior també degué caure el possible campanar d'espadanya que hi deuria estar associat; no ha estat refet almenys fins avui.
Protecció Bé cultural d'interès nacional 180-MH
Identificador: RI-51-0000694
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-11-2006)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-11-2015


 • PONTS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF