Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - ORISTÀ (CATALUNYA)

(Referència: 7624)


Alçada del campanar 23.54
Descripció Altitud: 468 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1770 i el 1790. Consta d'una nau central amb capçalera recta i dos passadissos laterals; la central de cinc trams està coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; la separació de les naus la fan dos robustos pilars quadrats per banda units per arcs formers de mig punt; els passadissos estan coberts per voltes de canó perpendiculars a l'eix del temple. El cor als peus del temple descansa en una volta de llunetes i un arc carpanell.
Conserva, cap als peus de l'edifici, una cripta romànica de fi del segle XI constituïda per tres naus de quatre trams coberts amb voltes d'aresta; queden separades per arcs formers de punt rodó que descansen en petites columnes de capitell troncocònic molt elemental; formaven part d'una cripta d'un temple romànic; encara queden restes de l'absis semicircular; hi manca la meitat de la coberta.
La façana principal té un portal de marc motllurat de pedra grisenca en arc de mig punt i un entaulament clàssic; a mitja alçada, una rosassa motllurada i una cornisa horitzontal de doble filada de teules que és senyal que el temple està cobert per una teulada de quatre vessants. Els seus murs de paredat rogenc tenen un arrebossat mig perdut, carreus grans i grisencs a les cantoneres i un sòcol de carreus matussers.
Dimensions: de la cripta, 19'14 x 1'61 x 2'33 metres corresponents a la llargada, l'amplada i a l'alçada de la seva nau central; l'amplada de les tres naus fa 4'97 metres. Les dimensions de l'església nova aixecada al seu damunt són: 29'02 x 7'03 x 13'13 metres; les tres naus fan 14'62 metres d'amplada total.
Campanar coetani del temple. Té planta quadrada (5'00 x 5'00 m) que s'aixeca sobre el cos lateral esquerre del temple, prop del frontis, del qual sobresurt només el cos de la cel·la; està oberta amb dues finestres d'arc de mig punt per banda i coronada per una cornisa motllurada i una teulada de quatre vessants amb un petit pinacle al cim; els seus murs són de pedruscall.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant, lleugerament endarrerit.
Alçada: 23'54 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-23185
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-06-2001)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  3 Fotos
  Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-11-2015


 • Fitxa reduïda (PDF)
 • ORISTÀ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 29 Visitants: 28 Usuaris: 1 - francesc