Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Eugènia - SANTA EUGÈNIA DE BERGA (CATALUNYA)

(Referència: 7636)


Alçada del campanar 28.3
Descripció Altitud: 535 metres.
Església romànica del 1050 reformada cap el 1173 ó 1183 i, molt posteriorment al 1859; en el 1956 fou restaurada eliminant-ne elements afegits i refent l'absidiola nord. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó, d'un transsepte amb una cúpula sobre trompes dins d'un cimbori octagonal irregular aixecat en el creuer; el cimbori està decorat per l'exterior amb frisos de finestres cegues i dents de serra sota cornisa; damunt d'ell s'aixeca el campanar; a llevant, la capçalera té un gran absis central semicircular i dues absidioles sense decoració bastits amb carreus petits irregulars i ben escairats de pedra groguenca tirant a daurada.
El frontis té una portalada atrompetada de cinc arquivoltes de mig punt bellament decorades amb relleus que formen dibuixos geomètrics; tenen suport en impostes i dues columnetes per banda alternades amb antes; els capitells estan bellament decorats amb relleus. Una rosassa calada està situada a la part alta i el coronament és a base d'una fina cornisa angular. Flanquegem el frontis dues torres, la de l'esquerra coronada per una finestra geminada a la cara frontal i per una teulada de quatre vents; de fet és un fals campanar que té sortida sobre la teulada del temple; la de la dreta, més baixa, no té obertures. Els seus murs són de carreus mitjans de pedra groguenca, irregulars, disposats en filades; procedeixen de les pedreres de Sant Bartomeu del Grau baixats, al seu antic temps, per carros tirats per mules; els constructors tingueren l'ajuda del poble, picapedrers i maçoners locals.
Dimensions: 24'43 x 5'88 x 8'11 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 14'32 x 4'68 x 5'78; la cúpula s'aixeca fins als 10'91.
Guarda un retaule barroc dedicat a sant Isidre; a la predel·la hi figuren dos paisatges osonencs. Una moderna pica baptismal en conté una altra de marbre del segle XVII on foren batejats el beat Pare Solà (mort a Mèxic el 1933), el Pare Codinacs màrtir del 1936, i el Doctor Masnou que fou bisbe de Vic.
Campanar romànic coetani del temple. Té planta quadrada (5'20 x 5'20 m); està aixecat sobre el cimbori octagonal; està obert amb tres pisos de finestres d'arc de mig punt: al primer, dues per banda; al segon, geminades a cada costat amb un fris d'arcuacions cegues i dents de serra sota la motllura que el separa del tercer; aquest, amb finestres triforades a cada banda i un fris superior d'arcs cecs i dents de serra. Està coronat per una cornisa, una teulada a quatre vessants coberta amb lloses en escata i un robust pinacle al cim. Els seus murs són de carreus com a la resta de l'edifici.
Per accedir-hi cal fer-ho per una escala de cargol de pedra picada que es troba just a l'esquerra de l'entrada del temple i que puja pel fals campanar; se surt a la teulada i per una passera enllosada sobre el carener s'arriba al peu del cimbori; una curta escala metàl·lica permet accedir a l'interior del campanar per una de les finestres de la seva base; al seu interior hi ha una escala de cargol de ferro que porta als diversos nivells de finestres i a la cel·la; en el superior hi pengen dues campanes; l'escala puja pel centre del campanar i té graonada àmplia protegida per una barana.
Situació: sobre el cimbori del creuer, a llevant de l'edifici.
Alçada: 28'30 metres, mesura difícil de calcular perquè l'entorn edificat no ho fa fàcil; la deixo com aproximada; és calculada des del nivell del terra de l'entorn.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 191-MH
Identificador: RI-51-0000438
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-06-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-06-2006)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-03-2009)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 27-11-2015


 • SANTA EUGÈNIA DE BERGA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-11-2022
  Convertir a PDF