Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - LA POBLA DE MONTORNÈS (CATALUNYA)

(Referència: 8284)

Alçada del campanar 39.55
Descripció Altitud: 67 metres.
Església aixecada entre el 1575 i el 1577 en estil gòtic tardà senzill i decadent. Consta d'una nau de tres trams, un d'ells amb el cor, capçada per un presbiteri poligonal de cinc costats; està coberta per una volta de creueria sense claus de volta que descansa sobre tres arcs torals apuntats. El cor es troba damunt un arc carpanell i una volta ogival baixa. El frontis, del 1778, avui (2002) arrebossat i pintat de groc pàl·lid té una portalada classicitzant amb un portal en arc de mig punt flanquejat per pilastres estriades sobre pedestals adossades als brancals, un entaulament i un frontó triangular; una rosassa motllurada queda oberta a mitja alçada i, per coronament, una cornisa semicircular convexa al centre i còncava als laterals; una creu metàl·lica s'aixeca al cim.
Dimensions: 20'41 x 7'82 x 9'44 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 12'19 metres. Unes capelles fondes obertes en el tram immediat al presbiteri donen l'aparença d'un transsepte; les seves mesures són 19'49 x 4'00 x 4'92 metres; l'extrem dret d'aquest fals transsepte està il·luminat per un petit cupulí d'aires barrocs que arriba als 8'80 metres d'alçada comptats per l'interior.
Guarda una imatge de la Mare de Déu, de peu dret, amb el Nen sobre el braç esquerre, obra del segle XVI o XVII en alabastre policromat i d'uns 70 centímetres d'alçada; té aspecte d'un gòtic tardà, un xic abarrocat.
Campanar neoclàssic aixecat cap el 1778. Té un primer cos de planta gairebé quadrada (5'32 x 5'88 m); el segon és octagonal irregular. La cel·la queda oberta amb quatre finestres, una a cada cara alterna, amb els marcs ressaltats i en arcs de mig punt sobre impostes. Està coronat amb una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada damunt del qual s'aixeca una torrella octagonal amb els caires reforçats per contraforts de perfil sinuós i crestat i oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt; la cobreix una agulla piramidal amb els careners crestats i un pinacle al cim aixecada damunt un petit tambor octagonal amb motllures que el delimiten i obert amb uns òculs a cares alternes. El primer cos té els paraments arrebossats i emblanquinats com el frontis i carreus de pedra groguenca a cantoneres; a partir del cos aixamfranat els paraments tenen carreus ben escairats i alineats de pedra grisenca.
Una escala d'estil català arrapada als murs, sobre voltes arriba fins a la cel·la amb l'ull d'escala envoltat per envans; des de la cel·la fins al terrat s'hi arriba per una escala de mà metàl·lica.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 39'55 metres.
Esveltesa: 6,7
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-12304
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-10-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-07-2007)
 • 11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-04-2016


 • LA POBLA DE MONTORNÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-06-2021
  Convertir a PDF