Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan Sanata - LLINARS DEL VALLÈS (CATALUNYA)

(Referència: 8450)


Alçada del campanar 19.17
Descripció Altitud: 254 metres.
Església aixecada el 1572 en estil gòtic tardà; va sofrir desperfectes el 1936 i fou restaurada després del 1939. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells és el transsepte, coberta per unes voltes de creueria; a la capçalera recta s'hi troba un presbiteri de cinc costats desiguals cobert amb una volta de nervis. L'interior gòtic de les capelles del transsepte imiten les voltes de creueria amb guix i pintura; algunes necessiten reparacions urgents; la volta de la nau descansa en arcs torals de mig punt; els arcs formers que s'obren al transsepte són de mig punt, rebaixat el de l'esquerra; tots aquests arcs i els nervis són de pedra granítica grisenca. El cor descansa en un gran arc de mig punt de granit gris, a manera d'arc diafragma, i d'un embigat de fusta. No té cancell.
Els seus murs són de maçoneria amb carreus mitjans ben escairats de granit a les cantoneres i als contraforts; la façana principal renaixentista, del 1574, té el parament arrebossat i pintat en un to groguenc; li queden ben visibles els carreus de les cantoneres; un baix sòcol de pedra recorre tot el contorn de la fàbrica menys al frontis; té un gruix de 43 centímetres i 57 d'alt; és com un banc. Un portal rectangular amb un frontó circular que inclou una petxina en relleu està obert a la façana principal a ponent; un òcul atrompetat es troba a mitja alçada; totes dues obertures tenen el marc en pedra granítica grisa; una cornisa angular corona el frontis.
Dimensions: 20'19 x 4'74 x 7'50 respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 13'77 x 5'04 x 5'25.
Arquitecte: el mestre de cases Pere Batlle, de Lloret; pel que fa a la façana, el mestre de cases Joan Font, de Vic; per la reconstrucció després del 1939, Josep Maria Pericas.
Guarda una imatge de la Mare de Déu del Roser del segle XVI.
Campanar modern amb base romànica del segle XIII. Té planta rectangular (5'95 x 6'85 m). Els seus murs són de maçoneria amb carreus granítics a les cantoneres i un sòcol que és continuació del que recorre la base del temple. El cos superior on s'ubica la cel·la és d'un perímetre lleugerament més reduït que el primer; els seus paraments són de carreus també granítics ben escairats desiguals i força ben alineats; està coronat per una minsa cornisa amb alguna gàrgola i merlets esglaonats als angles; una agulla piramidal d'obra arrebossada ho cobreix tot. La cel·la queda oberta amb dos finestrals d'arc de mig punt de maó a les cares nord i oest, i amb un a cadascuna de les de llevant i migdia; hi penja una campaneta; unes senzilles motllures es troben a mitja alçada del primer cos i a la base de la cel·la.
Per accedir-hi, una escala de pedra, sense barana, arrapada al mur, puja per la banda nord del braç del transsepte des del fons de la capella que es troba en aquest punt; per una trapa s'accedeix a les golfes i des d'allí, per una escala de mà de fusta i a través d'una trapa de reixat metàl·lic s'entra a la cel·la coberta per una agulla piramidal bellament treballada pel seu interior amb maons ben disposats.
Situació: damunt el braç nord del transsepte, tocant a l'absis encarat a llevant.
Alçada: 19'17 metres.
Esveltesa: 2,8; és un exemple clar de campanar robust i gens esvelt tot i la seva alçada.
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-29093
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (16-06-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-01-2005)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (13-04-2009)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 29-04-2016


 • LLINARS DEL VALLÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2022
  Convertir a PDF