Inventari de Campanes

Monestir de Santa Teresa - VIC (CATALUNYA)

(Referència: 9553)

Descripció El monestir de Santa Teresa de Vic fou fundat gràcies a la iniciativa d’Esperança Pradell que va ajudar la fundació amb la condició de sotmetre la casa al bisbat de Vic, per altra banda Maria Osona també va voler fundar una casa de carmelites descalces i el bisbe de Vic va treballar per unificar esforços. El 1637 va començar la fundació i el mateix any es va posar la primera pedra del nou monestir. Per formar la comunitat van arribar quatre monges del convent de Saragossa que a finals d’any es van establir en una casa propietat de Maria Osona i l’1 de gener de 1638 es va fundar de fet el nou monestir, la comunitat del qual estava formada per les quatre monges de Saragossa i quatre novícies. Cap el 1640 es van començar les obres del monestir, sota la direcció de Josep Morató. El 1646 les monges es van poder traslladar des de la casa provisional al nou establiment, després d’alguna interrupció la construcció es va donar per acabada el 1686.
Mentrestant la comunitat havia patit una curta exclaustració el 1654 a causa d’un conflicte bèl·lic, però van aconseguir que no s’enderroqués la casa (com va passar amb altres convents de la ciutat com el de Sant Domènec dels predicadors, el Carme...). Ja al segle XIX va patir els trasbalsos de la guerra del Francès (1809), del Trienni Liberal i la desamortització de 1835 que va obligar la comunitat a no admetre més novícies des del 1835 a 1852. Més endavant, entre el 1869 i 1880 es veieren obligades a tenir un centre d’ensenyament per evitar el seu tancament. La guerra civil va obligar a l’exclaustració i dispersió de la comunitat mentre que la casa era saquejada, després del conflicte la comunitat es va tornar a aplegar al monestir, on encara continua la seva activitat.
Malgrat la pèrdua de mobiliari patida durant la guerra civil, l’església del monestir conserva, tot i que amb pèrdues, el retaule contractat el 1703 amb l’escultor Pau Costa, que era ja acabat el 1707. També conserva la capella del Monument, obra de Carles Morató realitzada entre els anys 1751 i 1757. monestirs.cat (22-06-2018)

Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

AutorsTítolData
CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
1 Fotos
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 22-06-2018


 • VIC: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF