Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció - ALAQUÀS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 979)


Data de construcció Segona meitat del segle XVI.
Descripció Campanar de planta rectangular, d'arquitectura molt senzilla i construit amb rajola i pedra.
El primer cos del campanar, en la seua base té les cantoneres construides amb pedra. La resta del cos amb rajola, la qual, s'obri en la part frontal amb dues finestres, i en el lateral dret respecte la porta de l'esglèsia, una altra finestra més xicoteta, que serveix d'iluminació a l'escala del campanar.
El segon cos, ja és la sala de campanes, la qual, dona l'inici amb una cornisa de pedra i rajola. Un poc més cap a dalt es troben les 6 finestres, distribuides, dos en la part frontal i una a cada lateraL. On comença l'arc de mig punt, cap als costats hi ha una cornisa que rodeja totes les finestres, i en la part superior de l'arc hi ha una altra.
El tercer cos, i últim, és la terrassa, la qual comença amb una cornisa. Després de la cornisa té tota una barana de rajola la qual s'eleva amb pinacles, en total 10, distribuits, 4 en la part frontal i 3 en els laterals, servint els pinacles dels extrems de la part frontal de extrem es també dels tres dels laterals.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual CAMPANAR A RESTAURAR PER L'INTERIOR! El campanar per l'exterior es troba en molt bones condicions. Això si, l'interior (a partir del nivell del cor, el qual si que es conserva de manera excel·lent) es troba en un estat de total abandonament accentuat pel desastre fet a la restauració dels anys 1990 (veure en actuacions). Els escalons i les parets de l'escala estan en un nivell alt de degradació, i naturalment el campanar té quantitats descomunals de brutícia i restes d'obres efectuades a l'església apilades a la primera sala (marbre, plàstics, rajoles, etc). A la sala de campanes la boca de l'escala impideix el toc manual de la campana "grossa" i dificulta molt el de la "tercera".
Tocs actuals de campanes Les cinc campanes voltejen i repiquen de manera exclusivament automàtica.
Intervencions L'any 1969 les tres campanes que aleshores disposava el campanar (entre elles el "tiple" i la "grossa" actuals) foren electrificades per l'empresa ROSES d'Atzeneta d'Albaida, possant-li trujes metàl·liques, electromalls i motors de vol continu.
A finals dels anys 1980 (no sabem l'any exacte) durant les obres de restauració de les cobertes es destrueix l'espadanya on abans de la guerra es trobava la campana de senyals, coneguda a Alaquàs com la campaneta del "cimboriet".
L'any 1996 van finalitzar les obres de restauració del campanar, al paréixer començades entre els anys 1993 i 1994. La fàbrica del campanar (molt dèbil i en mal estat fins el moment, com mostren algunes fotografies) es va reforçar exteriorment, i es va cobrir el campanar per l'exterior i la sala de campanes amb rajola de cara-vista. La porta de l'exterior del campanar, amb la funció de remuntar el rellotge diàriament (la porta municipal) es va cegar, quedant actualment encara la marca amb pedra nova d'on va estar. Però com ja hem apuntat abans, a l'interior l'actuació fou nefasta: De les quatre sales que creguem que tenia el campanar abans, en van quedar les dos necessàries per a la substentació de la pròpia torre (la primera i la sala de les campanes); la maquinària del rellotge es va destruïr sense deixar pràcticament rastre de la seua anterior existència (sols una pesa amagada a la planta baixa del campanar, el pou de les peses i unes marques a les parets de la segona sala destruïda que parèixen ser de la seua instal·lació); per últim, i molt important, tampoc es va conservar l'antiga instal·lació de les campanes ni cap dels seus accesoris per al toc manual, provocant actualment la falta d'informació i dificultant el toc manual (com la falta de la tapadora a la boca de l'escala que impedeix el toc manual de la "grossa").
A la vegada que es restaurava el campanar, també ho van fer les tres campanes a mans de l'empresa MANCLÚS, amb un regular resultat final. Es van canviar les trujes de ferro per altres de fusta mal equilibrada i de perfil poc (o res) tradicional, i es van col·locar nous mecanismes per al toc automàtic que en dos de les tres campanes continuaven sense permetre el toc manual, ja que els motors d'impulsos estan colocats al revés i empotrats al "mamperlat", el que fa que no es puguen possar cunyes per desafluixar la cadena. A més, el bronze no es va netejar.
L'any 1997 i 2007 es regalen les campanes Crist de la Bona Mort (pels Clavaris del Crist d'aquell any) i Pilar (per la familia Sena Montoro) respectivament.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (23-10-2010)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (28-08-2011)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (12-07-2012)
  • Matraca
    Abans de guerra existia una a l'interior de la sala de campanes. Després de la guerra i sense matraca, molt majors encara recorden a Mariano, el "terreola", últim campaner de la població, tocant una "batsola" o matraca de mà pels carrers durant els dies del Tridu Pasqual, per avisar a les diferents celebracions.

     

    Rogle, roda de campanes
    Existeix un rotgle de 12 campanes en l'entrada de la sacristia, a l'esquerra. Actualment no s'utilitza, però a pesar d'això es troba en un bon estat de conservació.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ESTEVE FORRIOL, JoséLas campanas de Alaquàs1992
    INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V.Presupuesto para la parroquia de la Asunción - Alacuás - Valencia1995
    LLOP i BAYO, FrancescPetició de pressupost - Parròquia de l'Assumpció Alaquàs1995
    RELOJERÍA ELECTRÓNICAParroquia de la Asunción de Alacuás (Valencia)1995
    INDUSTRIAS MANCLÚS S. C. V.La nueva campana de Alacuás ya descansa en el campanario2007
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIAParròquia de l'Asumpció d'Alaquàs - Concert de tocs manuals de las campanes2015
    CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016
    51 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 10-05-2020

    Campanes desaparegudes

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Espadanya sobre el presbiteri"El cimboriet" (desapareguda)
    Sala de les campanesMare de Déu de l'Olivar, la "campana de la Mare de Déu" (desapareguda)1881

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMaria de l'Olivar Teresa, la "campana de la Mare de Déu" (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19504864
    Sala de les campanesCrist de la Bona Mort (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199767174
    Sala de les campanesPilar (3)ECAT200780296
    Sala de les campanesMaria de l'Assumpció (4)MANCLÚS, SALVADOR197994481
    Sala de les campanesJesús, Maria i Josep, la "grossa" (5)186897528

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Desaparegut Parat

    Descripció Sense cap criteri, a la restauració arquitectònica del campanar finalitzada l'any 1996 es va destruïr l'antiga maquinària del rellotge existent al campanar. D'aquesta sols ha quedat com a vestigi una pesa ubicada al sòl del pou de les peses i el propi pou de les peses tapat en la restauració amb la porta de la destruïda segona sala (segurament per evitar accidents). Pensem que algunes marques existents a la segona sala destruïda en la restauració podrien ser causa de l'antiga instal·lació d'aquest (tot açò ho podem apreciar a les imatges del campanar).
    El rellotge segurament ja estava parat des de l'electrificació de les campanes l'any 1969 (raó que serviria per destruïr-lo). El seu remuntatge era manual, ja que a la restauració també van tapar la porta d'accés al campanar des del carrer que servia per pujar a remuntar-lo diàriament, i potser per a altres funcions que ara no venen al cas.
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 07-01-2013
    Fotos
    Inventari general de rellotges

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorECAT
    Empresa de mantenimentINDUSTRIAS MANCLÚS
    Descripció A la sagristia de la parròquia hi ha un ordinador de l'empresa italiana Ecat, instal·lat per Industrias Manclús (Rafelbunyol) per a la gestió dels tocs automàtics, litúrgics i horaris, relativament fidels a la tradició local.
    Actualització 10-05-2020
    1 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALAQUÀS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 09-11-2024

    Connectats: 37 Visitants: 37 Usuaris: 0