Parròquia de la Transfiguració del Senyor - IBI COMUNITAT VALENCIANA

Campanes desaparegudes

El Salvador (4)

(Referència 1975)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 100
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 579
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940ca
Terç (T) M: (00) creu, (03) escut d´Espanya, (06) anagrama de Maria,(09)marca de fàbrica , ROSES HNOS: SILLA VALENCIA. M.P: (06) EL SALVADOR (incís)
Truja Truja de ferro de S, Manclús, pintada.
Estat actual Bon estat, batall antic.
Mecanismes de toc Presenta motor de vol continu en (03) i electromall en (09)
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Presenta una antiestetica reixa per a evitar caiguda de batalls a la plaça.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (31-07-1998)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-04-2016
12 Fotos

Campanes actuals

Rosari vella

(Referència 1972)

Localització Creuer del temple, en terra
Diàmetre (en cm) 55
Altura del bronze 45
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 96
Any fosa 1898
Terç (T) "NUESTRA SRA. DEL ROSARIO SIENDO CURA D. JOSE MAESTRE I ALCALDE D. PABLO ESCOLANO AÑO 1898"
Mig (M) (00) creu (06) anagrama de Maria .
Estat actual La campana, badada, presenta una deformació en el terç, segurement per defecte de construcció, que no degué afectar al trencament.
Intervencions En 1998 la campana estava en regular estat de conservació; semblava badada. El batall antic pegava massa alt, i tenia una instal•lació de truja de ferro i motor continu MANCLÚS. Tenia motor de vol continu i electromall en (03).

En 2005 la campana ha sigut baixada al temple i substituïda per una nova. Es demanaran subvencions per poder restaurar-la.

Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Documentació campana: MARTÍN NOGUERA, Xavier (31/07/1998)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 14-02-2005
12 Fotos

Campaneta d´eixida de missa

(Referència 6155)

Localització Sagristia
Diàmetre (en cm) 20
Pes aproximat (en quilos) 5
Any fosa 1600ca
Descripció Campana anepígrafa, amb nombrosos cordons. El gruix de la campana, i la forma dels cordons, aventuren a datar-la a principis del XVI.
Notes Mesures aproximades
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 28-02-2006
2 Fotos

Rosari nova (1)

(Referència 5829)

Localització Sala de les campanes (campanar nord)
Diàmetre (en cm) 55
Pes aproximat (en quilos) 96
FonedorRIVERA, CAMPANAS
Any fosa 2004
Descripció La campana reprodueix, en part, la inscripció de la campana anterior, que amplia. Així, en la part superior posa "SIENDO CURA D JOSE MAESTRE I ALCALDE D PABLO ESCOLANO" mentre que en la línia inferior posa "NUESTRA SRA. DEL ROSARIO - AÑO 1898".

En el medi posa la marca de fàbrica "RIVERA ME FECIT MONTEHERMOSO (CACERES) ESPAÑA" mentre que en el medi peu està la inscripció actual: "CONSTRUIDA POR LA ROTURA DE LA ANTERIOR EN EL AÑO 2004 SIENDO CURA D. ANTONIO ALCOLEA VICARIO PARROQUIAL D. ENRIQUE ABAD ALCALDESA D. TERESA PARRA"

L´actuació no té un criteri clar, per diversos motius. Si la campana anterior es conserva, no cal repetir la inscripció, canviant l´ordre original (primer el nom de la Mare de Déu, després del rector i després de l´alcalde, i no com ara). Tampoc té massa sentit, quan es tracta d´una campana pràcticament contemporània (poc més d´un segle) i sobre tot els noms no corresponen a autoritats locals; en conseqüència és una campana procedent de la distribució posterior a la guerra civil.

La campana hauria d´haver-se limitat a la epigrafia "nova", que és molt interessant i dona informació sobre el present.

Terç (T) 2 cordons /

"CURA D JOSE MAESTRE I ALCALDE D PABLO ESCOLANO" /

2 cordons /

(00) "AÑO 1898" (06) "NUESTRA SRA. DEL ROSARIO"

Mig (M) (06) (marca de fàbrica, monotip) "RIVERA / ME FECIT / MONTEHERMOSO (CACERES) / ESPAÑA"
Mig peu (MP) "CONSTRUIDA POR LA ROTURA DE LA ANTERIOR EN EL AÑO 2004" /

2 cordons /
"SIENDO CURA D. ANTONIO ALCOLEA" /

2 cordons /
"VICARIO PARROQUIAL D. ENRIQUE ABAD ALCALDESA D. TERESA PARRA "

Truja Fusta Tradición en campanas y relojes.
Estat actual Campana nova en substitució de la menor anterior, badada i conservada per a restaurar-la, quan hi hagen subvencions
Mecanismes de toc (03) motor impulsos CLOCK-O-MATIC - electromall
Intervencions L'any 2016 la baixaren de la torre per restaurar-la a càrrec de Tradición en campanas y relojes de Murcia. La truja es va canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i el bronze netejar per dins i fora. La mecanització es va renovar amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. El dia 6 d'agost de 2016, festa del Salvador, va ser inaugurada amb un concert de campanes a càrrec de Campaners de la Catedral de València.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Documentacions de la campana:

  • ERACSON (14-02-2005)
  • LLOP i BAYO, Francesc (28-02-2006)

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (06-08-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2018
28 Fotos

Maria Francisca (2)

(Referència 1973)

Localització Sala de les campanes (campanar nord)
Diàmetre (en cm) 78
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 275
FonedorROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)
Any fosa 1828
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb els noms de la campana, la data de fosa i el nom del fonedor: "MARIA (flor de lis) FRANCISCA ✱ LAER ✱ MANA ✱ AÑO ✱ 1828 DOMINGO ROSES ME HIZO".
Terç (T) (2 cordons)
"MARIA (flor de lis) FRANCISCA ✱ LAER ✱ MANA ✱ AÑO ✱ 1828 DOMINGO ROSES ME HIZO"
(2 cordons)
Mig (M) (03) (creu amb pedestal)
(09) (custòdia)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Tradición en campanas y relojes.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada amb diversos accessoris per tocar-la manualment, com una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior La campana estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Estava dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Disposava de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, isntal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té una pletina al capçal per incrementar el pes de la campana. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.

La batallera original ha sigut substituïda per una nova, unida amb dos trepans a la campana. El peçonet o allargament del batall per on passa el cable de seguretat, està trencat i sols es reté per l´esmentat cable. El desgast indica que la campana ha voltejat moltes vegades amb aquell trencat. Està girada 1/4.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1828 pel campaner Domingo Roses. Després de la benedicció va ser pujada al campanar i dotada amb truja de fusta. Als anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren a la campana amb motor de vol continu i electromall monofàsic. L'any 2016 la baixaren de la torre per restaurar-la a càrrec de Tradición en campanas y relojes de Murcia. La truja es va canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i el bronze netejar per dins i fora. La mecanització es va renovar amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. El dia 6 d'agost de 2016, festa del Salvador, va ser inaugurada amb un concert de campanes a càrrec de Campaners de la Catedral de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, F. X. [Primera presa de dades] (31-07-1998)
  • LLOP i BAYO, Francesc (28-02-2006)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (06-08-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2018
31 Fotos

Sagrat Cor de Jesús (3)

(Referència 1974)

Localització Sala de les campanes (campanar nord)
Diàmetre (en cm) 90
Altura del bronze 72
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 422
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1980
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAGRADO CORAZON". Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Al mig una inscripció documenta la refosa de la campana l'any 1980: "REFUNDIDA EN 1980 / SIENDO CURA PARROCO / D. JOSÉ HERNANDEZ QUILIS / Y A EXPENSAS DE TODA LA / COMUNIDAD PARROQUIAL".
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SAGRADO CORAZON"
(3 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "REFUNDIDA EN 1980 / SIENDO CURA PARROCO / D. JOSÉ HERNANDEZ QUILIS / Y A EXPENSAS DE TODA LA / COMUNIDAD PARROQUIAL"
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Tradición en campanas y relojes.
Estat anterior La campana estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Estava dotada amb truja de ferro i mecanitzada amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Disposava de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, isntal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té una pletina al capçal per incrementar el pes de la campana. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions Va ser refosa l'any 1980 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València a expenses de la parròquia. La mateixa foneria la va instal·lar a la torre. L'any 2016 la baixaren de la torre per restaurar-la a càrrec de Tradición en campanas y relojes de Murcia. La truja es va canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià i el bronze netejar per dins i fora. La mecanització es va renovar amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. El dia 6 d'agost de 2016, festa del Salvador, va ser inaugurada amb un concert de campanes a càrrec de Campaners de la Catedral de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, F. X. [Primera presa de dades] (31-07-1998)
  • LLOP i BAYO, Francesc (28-02-2006)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana restaurada] (06-08-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2018
19 Fotos

El Salvador (4)

(Referència 13561)

Localització Sala de les campanes (campanar nord)
Diàmetre (en cm) 97
Altura del bronze 80
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 528
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2016
Descripció La campana té la següent inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ EL SALVADOR ✱". Seguidament té al mig la signatura incisa del fonedor: "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº22". Aquesta inscripció es tradueix així: "Abel Portilla em va fer Nº22". També al mig trobem la següent inscripció: "✱ SALVATORI MUNDI, MISERERE NOBIS, ANNO DOMINI MMXVI ✱ / REFUNDIDA EN EL AÑO DE LA MISERICORDIA / A EXPENSAS DE LA COFRADIA DE LA / SANTÍSIMA VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS". El text té una part en llatí, que es pot traduir així: "✱ SALVADOR DEL MÓN TENIU PIETAT DE NOSALTRES ANY DEL SENYOR 2016". Aquesta conté una súplica al titular del temple parroquial i la data de fosa. Seguidament la inscripció commemora que la campana es va refondre el mateix any que es va celebrar l'Any Jubilar de la Misericòrdia, convocat pel Papa Francesc i celebrat entre desembre de 2015 i novembre de 2016. A més la inscripció indica que la Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats va pagar la refosa de la campana. Igualment al mig està el logotip de l'any Jubilar de la Misericòrdia amb el seu lema: "MISERICORDES SICUT PATER". Aquest es tradueix així: "MISERICORDIOSOS COM EL PARE". Baix del logotip té el logotip de l'empresa instal·ladora: "tradición". Finalment trobem al mig peu una inscripció amb el nom de l'església i el poble: "✱ IGLESIA PARROQUIAL DE LA TRANSFIGURACIÓN DEL SEÑOR DE IBI ✱".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "✱ EL SALVADOR ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i els tres claus)
(03) (signatura incisa del fonedor) "✱ Abel Portilla ✱ / me Fecit / Nº22"
(06) (colom) "✱ SALVATORI MUNDI, MISERERE NOBIS, ANNO DOMINI MMXVI ✱ / REFUNDIDA EN EL AÑO DE LA MISERICORDIA / A EXPENSAS DE LA COFRADIA DE LA / SANTÍSIMA VIRGEN DE LOS DESAMPARADOS"
(09) (logotip del Jubileu de la Misericòrdia) "MISERICORDES SICUT PATER" / (logotip de l'empresa instal·ladora) "tradición"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "✱ IGLESIA PARROQUIAL DE LA TRANSFIGURACIÓN DEL SEÑOR DE IBI ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta Tradición en campanas y relojes.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, isntal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té una pletina al capçal per incrementar el pes de la campana. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser refosa pel trencament d'una més antiga, datada als anys 40 del segle XX i que estava trencada. L'antiga va ser baixada de la torre, junt amb la resta de les campanes (que anaven a ser restaurades) per Tradición en campanas y relojes de Murcia i refosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla (Cantabria). Tradición va fabricar la truja i instal·lar la campana a la torre. El dia 6 d'agost de 2016, festa del Salvador, va ser inaugurada amb un concert de campanes a càrrec de Campaners de la Catedral de València.

La Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats va sufragar la refosa de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (06-08-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-08-2018
14 Fotos

Campanó de les Hores (A)

(Referència 5828)

Localització Sala de les campanes (campanar sud)
Diàmetre (en cm) 125
Altura del bronze 45
Pes aproximat (en quilos) 740
FonedorCANSECO, ANTONIO (MADRID)
Any fosa 1888
Descripció El campanó té una inscripció amb la relació dels regidors que formaven part de la corporació municipal l'any 1888, quan va ser adquirit. També apareix la data i el fabricant: "EL AJUNTAMIENTO DE IBI SIENDO CONCEJALES / D. FRANCISCO GISBERT MARCO / D. JOSE GISBERT VALLS / D. ELÍAS CORTÉS VALLS / D. PASCUAL PEREZ VIDAL / D. RAFAEL RICO ALBUSA / D. FRANCISCO GIL SAMPER / D. PASCUAL VERDÚ PILIA / D. JOSE PEREZ BERNABEU / D. JOSE CASTELLÓ GUILLEN / D. VICENTE MOLTÓ COLOMA / AÑO 1888 / FABRICA DE RELOJES DE TORRE SISTEMA CANSECO / MADRID". Al peu té el número de sèrie, una referència habitual a algunes foneries industrials: "N 1249".

La maça exterior té la següent inscripció amb el nom del fabricant i la data de fosa de la maça: "CANSECO / AÑO 1883".
Terç (T) (08) "EL AJUNTAMIENTO DE IBI SIENDO CONCEJALES / D. FRANCISCO GISBERT MARCO / D. JOSE GISBERT VALLS / D. ELÍAS CORTÉS VALLS / D. PASCUAL PEREZ VIDAL / D. RAFAEL RICO ALBUSA / D. FRANCISCO GIL SAMPER / D. PASCUAL VERDÚ PILIA / D. JOSE PEREZ BERNABEU / D. JOSE CASTELLÓ GUILLEN / D. VICENTE MOLTÓ COLOMA / AÑO 1888 / FABRICA DE RELOJES DE TORRE SISTEMA CANSECO / MADRID"
Mig peu (MP) (08) "N 1249"
(7 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Exclusivament tocava les hores amb una maça exterior connectada a la maquinària del rellotge.
Tocs actuals de campanes Toca les hores per mitjà de l'electromall intern.
Truja Barra de ferro
Estat actual El campanó està ubicat al centre de la sala de les campanes de la torre sud, junt amb el campanó dels quarts. Penja d'una barra de ferro que el travessa pel centre i el fixa. Té un electromall monofàsic intern per tocar les hores. Conserva l'antiga maça exterior, però aquesta no funciona.
Mecanismes de toc (00) (electromall monofàsic, (09) martell exterior per gravetat (no funciona)
Intervencions El campanó va ser adquirit per l'Ajuntament d'Ibi l'any 1888 junt amb un altre de menors dimensions destinats al toc d'hores i quarts. Va ser fos a la fàbrica de rellotges de torre Sistema Canseco de Madrid i possiblement al mateix temps adquiriren una maquinària del rellotge. L'any 20186 ja no tocava amb la maça antiga i tenia un electromall interior.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altre campanó.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El campanó es de ferro, per tant el seu pes real deu ser menor del indicat al "pes aproximat".

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (31-07-1998)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (06-08-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-08-2018
5 Fotos

Timbres de Quarts

(Referència 1976)

Localització Torre del rellotge
Diàmetre (en cm) 150
Pes aproximat (en quilos) 1954
FonedorCANSECO, ANTONIO (MADRID)
Any fosa 1888
Terç (T) Els dos timbres són molt grans, d´aproximadament 2m. I 1,80 m.. En el d´hores més baix, es veu, FABRICA DE RELOJES DE TORRE CANSECA MADRID AÑO 1888 , més l´ajuntament del moment de la població.Hi ha maquinaria mecànica de rellotge sense ús de CRONOS ROQUETAS.
Truja Penjades i travessades per un ferro vertical.
Estat actual Bon estat, no sonen bé, brut.Els timbres són de ferro.
Mecanismes de toc Presenten martells mecánics sense ùs, en l´actualitat elèctrics.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Editor de la fitxa MARTÍN NOGUERA, Xavier
Actualització 31-07-1998
3 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-09-2024

    Connectats: 35 Visitants: 35 Usuaris: 0