Inventari de Campanes

Torre del Rellotge (Barceloneta) - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 11051)
Descripció La construcció coneguda com a Torre del Rellotge és un antic far construït el 1772 i transformat en rellotge el 1911. Aquest emblemàtic element es localitza al Moll dels Pescadors de Barcelona, al barri de la Barceloneta. Es configura com una estructura formada per una base de planta quadrada -a manera de basament- i un peu de gran alçada que es remata amb un cos quadrat on es localitza el rellotge.
L'any 1743 l'enginyer Joris Prosper Van Verboom va fer un projecte d'ampliació del Port de Barcelona on, al final del braç de ponent, hi va col·locar un far per dirigir l'entrada de vaixells. El far va ser objecte de nombrosos projectes -alguns de força monumentals- i finalment es va construir el 1772 quan el moll de ponent va estar acabat. A banda del far, el moll allotjava el despatx de passaports, el control sanitari, la comandància de marina i la caseta dels pràctics.
Com a conseqüència de l'ampliació del port, el far -que es va traslladar a Montjuïc- va perdre la seva funció el 1904. La torre no es va enderrocar i va conventir-se amb una torre rellotge. WIKIPÈDIA (01-06-2021)
Protecció BCIL Identificador IPAC: 40448

Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

AutorsTítolData
CAÑELLAS, Miquel S. El rellotge del port Vell2021
3 Fotos
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 01-06-2021


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF