Inventari de Campanes

Parròquia de la Santíssima Creu - ALAQUÀS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1324)


Data de construcció Anys 70
Descripció Campanar de planta rectangular construït al seu primer tram amb rajola de cara-vista oberta amb tres finestres que il·luminen l'escala en la que es troben les vivendes de la parròquia; el segon tram sobreeix respecte l'anterior. Està construït a la part frontal amb rajola de cara-vista a l'igual que en el cas de l'anterior, i en els laterals amb rajola lluïda i pintada de marró. La part frontal d'aquest segon tram, consta d'una gran creu metàlica unida a la paret i ja en la part més alta trobem la sala de campanes, en el interior de la qual hi ha tres pilastres d'obra que subjecten les dues campanes existents.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual El campanar es troba en un excel·lent estat de conservació tenint en compte que als pisos inferiors es troben les vivendes de la parròquia i que la part del campanar pròpiament dit (últim tram de les escales, terrassa d'accés a la sala de campanes i la sala de campanes) és mantesa regularment. Potser els únics aspectes negatius a destacar son la caixa de contactors, sense interruptor general per a casos d'emergència o simplement per a un toc manual més segur, i els clevills a la junta entre el campanar i les pilastres que subjecten les campanes, produïts sens dubte per la vibració dels bronzes i la falta d'aïllament per part de les trujes de ferro.
Conservació, manteniment
Tocs actuals de campanes Les dos campanes son tocades habitualment de manera automàtica, però la vespra i el dia de les festes més importants de la parròquia (la Mare de Déu de Lourdes, la Creu de Maig i al setembre la Santíssima Creu, a més de la processó del Diumenge de Rams que conclou en la parròquia) son tocades manualment pels Campaners d'Alaquàs.
Intervencions
Autor
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (16-04-2010)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (04-02-2011)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (15-09-2013)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CAMPANERS D'ALAQUÀSTocs i vols per a la festa de les Creus de Maig2012
    AVANEl Consell declara BIC inmaterial los toques manuales de campanas de la Catedral de Valencia y de la iglesia de la Asunción de Albaida 2013
    17 Fotos
    Calendari de tocs manuals de campanes

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 17-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSantíssima Creu (1)ROSES ATZENETA19704553
    Sala de les campanesVirgen de Lourdes (2)MANCLÚS, SALVADOR197361131

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALAQUÀS: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 48 Visitants: 48 Usuaris: 0