Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Quintí - SANT QUINTÍ DE MEDIONA (CATALUNYA)

(Referència: 1429)


Descripció Altitud: 326 metres.
Església d'un antic monestir extingit el segle XVI, obra gòtica tardana amb un frontis avui cobert d'esgrafiats moderns en la seva part alta. Consta d'una nau de cinc trams; un d'ells és el del transsepte; la capçalera recta inclou un presbiteri fondo de dos trams. Les voltes que cobreixen la nau i el transsepte són de creueria. El cor amb una balustrada de fusta descansa en un arc carpanell. Damunt les capelles laterals circulen passadissos que són la prolongació del cor i queden oberts a la nau en tres trams per banda.
Els seus murs mostren paraments de carreus a la zona baixa del frontis; en ell hi ha obert un portal rectangular coronat per un frontó triangular amb una petita fornícula buida en el timpà, un òcul a mitja alçada i la cornisa horitzontal que amaga una teulada de doble vessant; el portal no està ben situat simètricament respecte de la nau.
Dimensions: 35'85 x 7'84 x 12'23 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons dels altars laterals arriba als 12'90; el transsepte en fa 20 x 8'35 x 11'60.
Campanar del segle XVI, renaixentista senzill, avui molt restaurat i deixat com nou sense aspecte clàssic en trobar-se pintat. Els seus murs estan arrebossats, emblanquinats i esgrafiats amb dibuixos rectangulars que formen requadres, sobretot a la cara frontal que són el complement de la façana principal del temple; a les laterals n'hi ha igualment encara que no tant marcades.
Té planta rectangular (4'28 x 5'50 m) i queda cobert per una teulada a dues vessants. La cel·la està oberta amb dues finestres d'arc de mig punt a la cara que dóna al sud i una a les altres; hi pengen tres campanes, una de gran i dues de petites; la del 1906 porta el nom de Maria del Àngels-Manuela; les altres dues són del 1698 i del 1796 respectivament. Un rellotge d'esfera es troba sota la finestra frontal; té una porta d'entrada a la planta baixa en el mateix mur del frontis que avui està tancada i a mes a més l'escala que hi tenia ha estat eliminada perquè era motiu de visites inoportunes. Ara cal passar per la rectoria vella per pujar fins al cor i des d'allí, després de travessar-lo, enfilar-se per l'escala interior que puja amb tècnica de cargol helicoïdal dins un cilindre d'obra fins arribar a la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 26'41 metres.
Esveltesa: 4,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-30729
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-01-2009)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • 9 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  S. Antoni i S. Quintí (1)GOMÀ, JAUME16983016
  Maria dels Àngels Manuela (2)DENCAUSSE ROUSSE, JUAN190664152
  La gran (3)FORNS, RAMÓN179682319

 • SANT QUINTÍ DE MEDIONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF