Inventari de Campanes

Torre del Rellotge - OLESA DE MONTSERRAT (CATALUNYA)

(Referència: 5504)


Descripció La Torre del Rellotge és potser un dels elements més significatius i representatius de la vila d'Olesa de Montserrat.

Es troba dins el nucli antic d'Olesa de Montserrat, a la Plaça Nova, just a l'inici del Carrer de l'Església, i és costat per costat de la rectoria i a tocar de l'església parroquial de Santa Maria d'Olesa.

Tot i ser actualment la torre del rellotge municipal té les característiques d´una torre de defensa i en època medieval havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell. A principis del segle XVI se li donà l´alçada que té ara.

És de planta quadrada, amb les parets inclinades en forma de piràmide truncada, molt aparent a la base i gairebé inapreciable en alçada. Al capdamunt està coronada per un cos octogonal de petita alçada sobre el qual hi ha un element de ferro forjat que allotja les dues campanes del rellotge municipal. A la façana de migdia hi ha una porta a la base i dues petites finestres, a més d´un rellotge; la resta és totalment cega. Les façanes de migdia i llevant són lliures, mentre que les altres tenen adossades edificacions (a ponent, l´església). Les cantonades estan construïdes amb carreus i la resta de la torre, amb plementeria de pedra i argamassa.

Durant el segle XVIII i fins a inicis del segle XX va allotjar la presó d'Olesa.

D'uns anys ençà es confon erròniament amb el "campanar" de l'església. Cal dir al respecte que el campanar de l'església de Santa Maria d'Olesa va ser destruït amb la guerra civil espanyola i des d'alesores el cloquer de l'església olesana és un petit campanaret d'espadanya construït just a sobre de l'edifici de la rectoria.

L'any 2005 va ser objecte d'un procés de consolidació de la seva estructura per part de l'ajuntament d'Olesa de Montserrat.WIKIPEDIA (13-03-2013)

Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

AutorsTítolData
EFEUna familia de Olesa exige el cese del toque de campanas por la noche2013
EFEOlesa de Montserrat suprime la repetición del toque de las campanas2013
GALLEGO, Mari CarmenEl toque de campanas divide a los vecinos de Olesa de Montserrat2013
REDACCIÓNOlesa de Montserrat prepara una ordenanza para proteger el toque de las campanas2013
VALLESPÍN, IvannaCampanas sin cuartos en Olesa2013
2 Fotos
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 08-03-2021


 • OLESA DE MONTSERRAT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 16-05-2022
  Convertir a PDF