Inventari de Campanes

Basílica parroquial de Santa Maria de la Candela de Castelló - CASTELLÓ D'EMPÚRIES (CATALUNYA)

(Referència: 6342)


Descripció Altitud: 19 metres.
Església gòtica aixecada entre els segles XIII i XIV, de grans dimensions, anomenada "La catedral de l'Empordà”. Consta de tres naus, la central de nou trams i les laterals de set; estan separades per altes i robustes columnes de capitells escassos decorats amb relleus vegetals; al seu damunt descansen arcs formers apuntats; estan cobertes amb voltes de creuria i capçades per un absis poligonal de set costats. Dues torres quadrades flanquegen la façana principal, obra del segle XV; la de la dreta ha restat inacabada, la de l'esquerra queda coronada amb un terrat i una barana de merlets; tant la façana com la resta de murs presenten paraments de carreus ben escairats en pedra grisenca. La portalada en marbre blanc correspon al gòtic flamejant; està constituïda per sis arquivoltes apuntades damunt fornícules amb escultures dels apòstols; un bordó flamejant la recobreix; el portal rectangular deixa damunt la llinda un timpà amb relleus; una gran rosassa està oberta a la part alta del frontis i una cornisa angular el corona.
Arquitectes: Joan Canelles, Antoni Antigó i Miquel Llop, segles XIV i XV.
Dimensions: 61'00 x 13'78 x 20'70 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus juntes arriben a una amplada de 25'18 metres i si hi afegim la fondària de les capelles laterals l'amplada total és de 31'08 metres. La llargada ha esta comptada sense tenir en compte les capelles que es troben al fons de l'absis i dins dels contraforts de la façana; si les hi afegim la llargada total és de 67 metres. El portal atrompetat té un gruix de 4 metres.
Guarda munió d'obres d'art: en el timpà del segle XV hi ha un relleu amb l'escena de l'Adoració dels Reis que juntament amb les figures dels dotze Apòstols que es troben sota les arquivoltes del portal són totes d'Antoni Antigó.
Una reixa de ferro del 1544 tanca l'altar major. Un retaule d'alabastre del segle XV situat en aquest punt és de pedra de Beuda; fa 6'56 metres d'alçada; el 1670 se li afegiren vuit pinacles neogòtics; fou esculpit en estil borgonyó (flamenc) per diversos artistes el principal dels quals fou l'occità Ponç Gaspar; hi col·laboraren Andreu Orts, Miquel Llop, tots dos de Castelló mateix, i Vicenç Borràs de Figueres. Dos sarcòfags esculpits al segle XV recullen les restes de Ponç Hug VI comte d'Empúries i de Pere II últim comte també d'Empúries. Conserva també uns retaules barrocs i un de renaixentista. Una pica baptismal del segle XI, doble, la gran de 1'12 m d'alçada i 1'40 d'amplada; la petita (unida a la gran, en un sol bloc de pedra) de 0'78 de diàmetre i 0'65 d'alçada; estan decorades amb un fris superior d'arcs cecs damunt semi-columnetes. Té un orgue del segle XIX, just a l'entrada, damunt una galeria barroca de fusta sostinguda per quatre columnes similars a les gòtiques de les naus.
Campanar dels segles XII i XIII de planta quadrada (7'00 x 7'00 m) amb una base romànica compacta i cossos superiors en estil romànico-gòtic; unes motllures el divideixen en sis cossos, els tres últims amb finestres d'arc de mig punt triforades sostingudes per doble columna a cada arc i amb frisos de dents de serra i d'arcuacions cegues goticitzants sota mateix de les motllures. Està coronat per un terrat amb barana de merlets esglaonats. Els seus murs foren aixecats amb carreus de pedra grisenca d'origen volcànic propi de la zona. L'aparell el formen peces ben escairades.
Per l'interior hi puja una escala de cargol de pedra picada. Igualment una escala que puja per l'interior de la torre sud del frontis serveix per arribar a l'altra, per damunt de la volta, que es troba a l'angle nord-oest.
Situació: adossat al mur nord, proper a l'absis.
Alçada: 37'93 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Església de Santa Maria
Tipus: Monument històric
Identificador: BCIN: 98-MH-ZA
BIC: RI-51-0000569
IPA: 103
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-11-2007)
  • CIURANA I ABELLÍ, Blai; PALLÀS I MARIANI, Xavier (23-01-2019)
  • Rogle, roda de campanes
    Hi ha una roda de campanes, amb dues dates pintades: en la roda "I8I8", en el suport "... AGOST I676".

     

    43 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 27-01-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesSant Llorenç (1)GUIXÀ1994101597
    Cel·la de campanesMaria (2)GUIXÀ1993119976
    Cel·la de campanesMaria de la Candela (3)BARBERÍ, HIJOS DE ESTEBAN19401371489
    Torre del rellotgeCampana dels quarts (A)1700ca4037
    Torre del rellotgeCampana de les hores (B)1700ca80296

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • CASTELLÓ D'EMPÚRIES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 84 Visitants: 84 Usuaris: 0