Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç de Riells del Fai - BIGUES I RIELLS (CATALUNYA)

(Referència: 6597)


Alçada del campanar 25.5
Descripció Altitud: 325 metres.
Església d'aires barrocs aixecada al 1618 amb reformes posteriors cap al segle XVIII. Consta d'una nau amb un cor als peus i la capçalera recta; té tres trams coberts amb voltes de llunetes amb uns nervis de guix decoratius simulant una volta de creueria; descansa damunt quatre arcs torals de mig punt, d'una imposta classicitzant que recorre la seva base i d'unes pilastres davall de cada arc. A banda i banda s'hi troben tres capelles laterals fondes. El presbiteri és recte amb tres petites absidioles. El cor amb barana de pedra amb calats entre pilastres descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes rebaixada. Avui dia (2008) està tot l'interior pintat d'un to rosa pàl·lid. Els seus murs són de paredat; per l'exterior estan arrebossats i pintats en un to rogenc amb carreus grans a cantoneres. En una de les capelles, la primera entrant a l'esquerra, hi ha un baptisteri d'immersió enfondit dos graons.
El frontis té un portal rectangular renaixentista d'ordre dòric a base de pilastres adossades als brancals, entaulament i frontó triangular amb la data del 1703 al centre del timpà; al damunt, una fornícula amb la imatge del patró, un òcul gran atrompetat i motllurat a mitja alçada i, per coronament, un frontó triangular sobre el cos central amb un petit òcul al centre i una creu de pedra al cim; als dos cossos laterals presenten finestres amb el marc de carreus encoixinats i amb sòlides reixes metàl·liques; estan situades a l'alçada de la fornícula.
Dimensions: 19'43 x 7'23 x 10'97 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada arriba a 13'98 metres.
Campanar amb alguna part de la base que es conserva del temps del romànic; la resta sembla pertànyer al temps del barroc; és senzill i auster. Té un primer alt cos de planta rectangular (3'48 x 5'50 m) i un segon de caires aixamfranats. Està coronat per una cornisa motllurada amb gàrgoles als angles i un terrat amb barana d'obra amb quatre pinacles amb bola als xamfrans. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada costat; té una esfera horària a la cara sud davall de la finestra; una motllura es troba al dessota i una altra de molt fina a l'arrencada dels arcs. Per l'interior es puja a la cel·la per una escala de cargol de maons. Una escarransida figuera es troba al terrat des de fa ben bé un centenar d'anys i és ben acceptada per la gent. Els seus murs estan arrebossats i pintats d'un to rosa pàl·lid; tenen un gruix de 90 centímetres.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest de la capçalera orientada a tramuntana.
Alçada: 25'50 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-28406
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-06-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-02-2008)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ACNVecinos de Riells del Fai hacen una recolecta para que las campanas vuelvan a repicar2015
  EL9NOU.CATLa col·lecta popular reuneix els diners per finançar el campanar de Riells2015
  FERRANDIS, RamonUna iniciativa veïnal impulsa que el campanar de Riells torni a sonar2015
  15 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-04-2016


 • BIGUES I RIELLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF