Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - POBLA LLARGA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1722)
Data de construcció S. XVII, cos de les campanes de 1824-1828, remat de 1921
Descripció Campanar de tres nivells amb primer cos de campanes ordenat per pilastres jòniques acanalades, altura superior de contraforts angulars y remat de cupulí simlant rotonda clàsica del mateix ordre. Versió neoclàssica acadèmica del campanar típic valencià del XVIII, amb un codi culte molt més a prop dels coneiximents assimilats al entorn de la acadèmia de Sant Carles i deudora de cert accent imperi.

Al interior compta amb una escala perimetral amb la Sala del rellotge i que acaba a la Sala de les Campanes. Per accedir al terrat i a les campanes del rellotge hi ha una escala de gat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Compta amb escasos graffitti, entre els que destaca un dibuix a l'escala i els incisos de la campana gran.
Estat actual Tant al les trova en un bon estat de conservació per les diverses restauracions efectuades a la torre, al interior presenta problemes d'humitats segurament causat per les filtracions de la teualda i de la sala de campanes. Encara es conserven unes fustes adosades als murs de l'escala i que compten amb tres forats i les respectives cordes de tocar les campanes.

Tres de les campanes litúrgiques es troven mecanitzades amb motors de vol continu, a més la mitjana i la tercera amb martells, totes elles dotades de truges de ferro model de la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida. Per un altra banda la Campana gran ha estat restaurada en 2012 i mecanitzada amb motor de vol d'impulsos.
Campanes Amb la construcció del primer campanar es deurien fondre les primeres campanes, que Domingo ROSES va refondre el 1828, d'aquestes convervem una actualment encarregada de tocar els quarts. Els ROSES d'Atzeneta van fondre en 1925 un joc de quatre campanes, més un altra encarregada de tocar les hores. D'aquestes la mitjana es va badar el 1970, any en que Germàn ROSES va mecanitzar el conjunt, encarregant-se aquest fonedor de la refosa. En 2012 es va badar la campana major, procedint a la seua soldadira i restauració per 2001 Técnica y Artesanía.
Tocs tradicionals de campanes Alguns elements conservats al campanar permeten aventurar, encara que de forma general, com podrien ser els tocs tradicionals de La Pobla. El primer lloc a l'escala les peces de fusta mencionades anteriorment compten amb tres forats, que pot indicar que es tocarien sols tres campanes per a repicar. El fet que la campana menor no compte amb martell posiblement indique que es repicarien les tres grans. Per als vols emprarien les quatre campanes, tocades a mans des de la mateixa sala, ja que la baixa altura de les campanes no permet tocar a corda.

Per un altra banda al remat les campanes horàries indicaven els quarts i hores, sense repetició com a mínim des de 1925.
Tocs actuals de campanes Des de la mecanització els tocs són exclusivament automàtics
Intervencions La base del actual campanar es correspon amb el primitiu. Entorn a la segona meitat de segle van tapar una de les capelles laterals per fer sobre ella el campanar, que no sobreeixia de la traça del temple, que va ser reparat en 1679. Davant la insuficiència d'aquest van pensar de elevar-lo entorn a 1686, però no va prosperar la proposta malgrat els nombrosos donatius que es van efectuar i que l'ajuntament va guardar, contant a les visites pastorals de 1697 que aquest encara no estava realitzat.

Els diners guardats van servir per a que en 1824 iniciaren la reforma de la vella torre, alçant sobre aquesta la actual sala de les campanes, costant la reforma unes 13.500 lliures. Les obres acabarien entorn a 1828 any en que es refonen les campanes velles fent-ne dos noves. Sembla que entonr a 1899 el campanar presentava alguns desperfectes, demanant el rector Vicente Rubiols un informe sobre el mateix, deu anys més tard es va procedir a reparar la fábrica del campanar.

En 1921 es va construir el remat gràcies a la herència de la Sra. Matilde Bolinches, que a causa de la feblesa dels materials constructius ha requerit de nombroses reparacions en 1962 i 1990 per despreniments.
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David (25-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica del campanar, les campanes] (19-09-2012)
 • Matraca
  La matraca, actuament desapareguda, estava ubicada a la finestra del tiple, conservant les viges de fusta.

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ASSEMBLEA D'HISTÒRIA DE LA RIBERAXVII Assemblea d'història de la Ribera2016
  SEBASTIÁN, R.Las griestas amenazan a los campanarios históricos valencianos2020
  63 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 25-11-2013

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  CampanaROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)1828

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  CampanarSants Josep i Teresa (1)ROSES, HIJOS DE VICENTE 192575244
  CampanarSanta Maria i Sant Constantí (2)ROSES, HIJOS DE VICENTE 192585356
  campanarSants Bàrbara i Vicent (3)ROSES ATZENETA1970103633
  CampanarSants Pere i Calixto (4)ROSES, HIJOS DE VICENTE 1925117890
  TerrassaD´hores (A)ROSES, HIJOS DE VICENTE 1925
  TerrassaDe quarts (B)ROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)1828

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Pere Apòstol - POBLA LLARGA (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat

  Descripció Existeix la maquinària del rellotge en bon estat de conservació, pero parada.
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 14-09-2013
  Fotos

 • POBLA LLARGA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar a la pàgina anterior
 • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
  Generalitat Valenciana
  © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
  Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2021)
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  Última modificació: 17-06-2021
  Convertir a PDF