Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna d'Artesa - ONDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 4352)
Data de construcció S. XVIII, entorn a 1782
Descripció El campanar està ubicat a un lateral del temple, junt a la façana principal. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer forma part de la façana i està pintat amb els mateixos colors que aquesta, deixant a la vista els sillars del angles. A part més elevada del mur sud trobem l'esfera del rellotge. Una cornisa separa aquest cos del segon o de les campanes. Té quatre finestres d'arc de mig punt i a l'exterior trobem una rica decorció a les pilastres toscanes i basaments, així com a l'entaulament. Hi ha quatre pilastres per cara. El tercer cos està ubicat el terrat i delimitat per una balustrada amb pinales i decorada a la cara exterior. La torreta, ubicada al centre, té dos nivells molt semblants: quatre finestres amb arcs de mig punt i a l'exterior estan emmarcades per pilastres toscanes. Els angles són corbs i presenten una pilastra toscana. Els dos nivells estan separats per una cornisa, que es repeteix al segon. Està coberta per una teulada de teules blaves amb creu i veleta.

La torre compta amb una escala interior "a la castellana", que recorre el perímetre interior del campanar. Un poc abans de la Sala de les Campanes trobem la maquinària del rellotge.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti La torrre compta amb un important conjunt de graffittis, especialment ubicats a l'escala de la torre. La major part són de gent que ha estat a la torre i antics campaners.
Estat original Les campanes estaven instal·lades abans dels anys 80 amb truges de fusta. El Simbolet comptava amb una truja antiga, mentre que el de les altres dos disposaven de truges instal·lades per la casa fonedora. Possiblement aquestes dos disposaven a més de llargues cordes unides als respectius batalls.
Estat anterior Abans de la mecantizació, efectuada entorn a l'any 2002, les campanes estaven dotades de truges de ferro amb roda per a mecanitzar, però sense mecanismes automàtics. A finals dels anys 90 del segle XX el campanar estava en regular estat, ja que havia perdut la policromia exterior i acusava el pas del tems i l'acció dels agents climàtics. Les campanes disposaven de martells exteriors per accionar el toc de les hores.
Estat actual El campanar está en bon estat de conservació, pintat amb una vistosa policromia, especialment a la cara exterior. L'estat de les campanes és regular. Les tres estan ubicades a les finestres amb truja de ferro i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Compten amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de tres campanes, com sembla que era tradicionalment. De les campanes anteriors a 1936 sols coneixem una, Sant Josep o el Simbolet, que es va fondre l'any 1894. L'actual Simbolet és obra dels Hermanos Portilla, ja que la foneria Manclús no estava operativa en el any 2002. Manclús es va limitar a instal·lar-la. Les altres dos, Dolos i Anna Maria, són les foses en 1946.
Tocs tradicionals de campanes Les tres campanes es voltejaven manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. Possiblement es repicaven les dos grans des dels peus del campanar. La maquinària del rellotge accionava el toc horari.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes voltegen i repiquen automàticament. Els tocs horaris es toquen també de forma automàtica amb el Simbolet (Quarts) i la Gran (Hores).
Intervencions El campanar va ser construït junt a la parròquia durant la segona meitat del segle XVIII, entorn a 1782, data que figura a les portes del temple. La torre es va alçar seguint els models del barroc valencià amb una rica decoració. Durant l'estiu de 1936 el conjunt original de campanes es va tirar des del campanar a excepció de la del Simbolet. En 1946 s'encarregaren dos campanes noves als tallers de la foneria de Manuel Roses Vidal, que es pujaren al campanar una volta beneïdes. La foneria de Salvador Manclús va canviar les truges de les campanes per altres de ferro durant la dècada dels anys 80, sense mecanitzar les campanes.

En 1994 es va celebrar el centenari del Simbolet, com recorda una placa ceràmica ubicada a la mateixa Sala de les Campanes. Aquesta campana va ser refosa en 2002, intervenció incorrecta, ja que es deuria haver soldat en lloc de refondre. Entorn a aquesta data es mecanitzaren les tres campanes amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Propostes Les truges de ferro de les campanes es deuen canviar per altres de fusta de perfil tradicional local, ja que es milloraria la sonoritat i seguretat del conjunt.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (21-11-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del campanar i les campanes] (05-07-2016)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    RODRÍGUEZ, CarlosDiscordia en Artesa porque el campanario repica de noche2009
    RODRÍGUEZ, CarlosVecinos de Artesa piden que la campana de la parroquia de Santa Ana deje de doblar por la noche por les impide dormir2009
    RODRÍGUEZ, Carlos¿Quién dobla las campanas en Onda?2009
    RÍOS, Sara´Al que no le guste la campana que se vaya´2011
    32 Fotos
    Fitxes de les campanes
    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 10-02-2017

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSant Josep, el Simbolet (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20024656
    Sala de les CampanesDolors (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194673225
    Sala de les CampanesAnna Maria (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194689408

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorCRONOS
    Empresa de mantenimentCRONOS
    Data de construcció 1950ca
    Descripció El rellotge està ubicat baix de la Sala de les Campanes, de forma que accionava el toc horari i l'esfera del rellotge. Va ser fabricat i instal·lat pels Talleres Cronos, rellotgeria ubicada a Roquetas (Tarragona). El rellotge es va adquirir entorn a 1950 i mecanitzà posteriorment.

    Autors de la documentació

    • TROIANO CARRIL, Xosé / CAMPÁS E RELOXOS MONUMENTAIS DE GALICIA [Documentació del rellotge] (03-08-2020)
    Actualització 10-02-2017
    2 Fotos
    Inventari general de rellotges
  • ONDA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar a la pàgina anterior
  • Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Generalitat Valenciana
    © Direcció General de Patrimoni Cultural i Museus
    Conselleria d' Educació, Investigació, Cultura i Esport - Generalitat Valenciana (2024)
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Última modificació: 20-04-2024
    Convertir a PDF