Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bertomeu - VILANOVA D'ALCOLEA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 524)


Data de construcció Segon quart del segle XVIII
Autor Josep Palau
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer cos combina els carreus als angles amb la maçoneria, mentre que la resta d'altures és de carreu. Al primer trobem la porta exterior d'accés a la torre, així com dos trams separats per una motllura. A la cara orientada cap a la façana principal hi ha diverses finestres per il·luminar l'escala interior del campanar i una esfera o mostra del rellotge. A l'interior trobem una escala perimetral que permet accedir fins a la sala de les campanes. Una motllura separa el primer cos del segon. Aquest presenta quatre finestres amb arc de mig punt, que estan emmarcades per unes motllures des de l'altura de la imposta. A l'exterior trobem quatre pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb les dels laterals ocupant l'aresta. Aquestes es situen sobre un basament retranquejat. Sobre elles hi ha uns tríglifs i una cornisa. El tercer cos està delimitat per una cornisa també de pedra amb pinacles als laterals. Al centre del terrat hi ha una torreta a dos altures, de planta quadrada i amb finestres emmarcades per pilastres. La primera altura té uns arcs en diagonal i aletons. El campanar està rematat per una creu amb penell.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo, especialment de l'exterior. Les quatre campanes estan situades a les finestres del segon cos, dotades de truges de fusta i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Tenen batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té un conjunt de quatre campanes. La xicoteta és de l'any 1997 i està dedicada als Sants Antoni, Abdó i Senent. Va ser fosa als tallers de Hermanos Portilla. Del mateix any i autor és la tercera, dedicada al Crist del Calvari. La mitjana és de l'any 1820 i obra del fonedor Francisco Guillem. La major es va fondre en 1924 als tallers de la foneria de Vicente Domingo Roses Soler i està dedicada al Santíssim Sacrament.
Tocs tradicionals de campanes A l'escala hi ha encara dos cordes, segurament utilitzades per repicar les campanes des dels peus de la torre. Els vols s'interpretaven des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions El campanar es va construir, possiblement, al mateix temps que el temple parroquial o poc després, durant el segon quart del segle XVIII. De les antigues campanes sabem que una es va fondre en 1820 i la major en 1924. En l'any 1997 la foneria Portilla en va fondre dos i és possible que entorn d'aquesta data es mecanitzara el conjunt amb motors d'impuls i electromalls monofàsics.
Autor
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (11-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; NAVARRO SABATER, Arnau [Documentació del campanar i les campanes] (16-01-2016)
 • 17 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 02-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Sala de les campanesSants Antoni, Abdó i Senén (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199779285
  Sala de les CampanesCrist del Calvari (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)199788395
  Sala de les campanesSant Bertomeu (3)GUILLEM, FRANCISCO1820104651
  Sala de les campanesSantíssim Sacrament (4)ROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)1924110771

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • VILANOVA D'ALCOLEA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 100 Visitants: 99 Usuaris: 1 - blaisenyer