Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - LA POBLA DE CLARAMUNT (CATALUNYA)

(Referència: 6526)


Alçada del campanar 37
Descripció Altitud: 264 metres.
Església neoclàssica aixecada entre el 1789 i el 1793. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte coberta amb una volta de llunetes, l'acompanyen dos passadissos oberts entre les capelles laterals; té capçalera recta i un presbiteri rectangular del 1825; al seu darrera hi ha obert un cambril amb la imatge de Santa Maria i un retaule barroc del Roser. El cor als peus de la nau amb una barana de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes rebaixada; unes tribunes estan situades al damunt de les capelles laterals.
La façana principal està arrebossada i emblanquinada amb simulació de carreus; els murs laterals tenen un parament de paredat. El frontis té un portal en arc rebaixat i el marc filetejat; està flanquejat per dues pilastres i per un entaulament dòric; una fornícula amb imatge es troba al seu damunt i un òcul amb un ample marc a mitja alçada; està coronat per un frontó triangular amb un petit òcul al centre.
Dimensions: 32'03 x 9'71 x 15'85 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles en fa 17'42; la cúpula bufada que cobreix el creuer arriba als 16'56 metres i el transsepte en fa 17'42 x 6'85 x 15'86.
Guarda una imatge romànico-gòtica policromada de la Mare de Déu de la Llet de finals del segle XIII procedent de Santa Maria del proper castell de Claramunt: Maria asseguda amb el Nen a la falda girant el cap per poder ser alletat; fa 94 centímetres d'alt per 45 d'ample. Guarda també un retaule barroc dedicat a la Mare de Déu del Roser, i un Sant Crist gòtic.
Campanar del 1943 (l'antic fou destruït el 1936) d'aires neoclàssics. Té un alt primer cos de planta quadrada (4'00 x 4'00 m); el segon és octagonal amb la cel·la i una torrella al capdamunt amb finestres d'arc de mig punt a cada cara i pilastres als caires. Està capçat per una cornisa motllurada i una cúpula de teules rogenques amb una lleugera inflexió a la base. A la cel·la s'hi obren finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen dues campanes: són la Procòpia-Leonor-Consol del 1944 i l'Àngela-Maria-Teresa del 1949. Té els seus murs arrebossats i pintats de blanc intens. Un rellotge de l'any 1949 és electrònic des del 1970; té l'esfera visible sota la finestra de la cara frontal. S'entra al campanar per una porta oberta just entrant al temple a la seva esquerra; l'escala amb graons de maons i marge de fusta puja sobre voltes arrapada als murs tot deixant un ull central; la seva barana d'obra és enguixada; a partir del nivell de la teulada del temple és de cargol sense eix i més estreta. A la cel·la hi ha una escala de gat que arriba a una petita trapa per on es passa a l'interior de la cúpula superior.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle amb el frontis.
Alçada: 37 metres.
Esveltesa: 9,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5904
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-09-2014)
 • 18 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesProcòpia-Leonor-Consol (1)BARBERÍ, HIJOS DE ESTEBAN (OLOT)19445072
  Sala de campanesÀngela-Maria-Teresa (2)ROSES ATZENETA194990422

 • LA POBLA DE CLARAMUNT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF