Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALMOINES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1092)

Data de construcció 1816-1817
Autors Josep ARIÑO
Descripció Torre-campanar construïda en tres cossos de bona arquitectura i separats per cornises volades, el segon per a la sala de campanes, el tercer templet d'arbotants angulars i remat de cupulí.

El primer cos s'eleva sobre un basament de carreus i combina la rajola als angles i finestres amb la maçoneria a la resta del mur. Té algunes finestres destinades a il·luminar l'escala interior de la torre i a la part superior presenta un entaulament amb tríglifs i una cornisa. El segon cos té quatre finestres amb arc de mig punt, emmarcades per unes motllures des de l'altura de la imposta. Exteriorment, el mur s'ordena per mitjà d'unes pilastres toscanes, agrupades de dos en dos i amb les laterals ocupant l'aresta, i un entaulament i cornisa com les descrites al primer cos. El tercer remat segueix el model del segle precedent amb dos nivells. El primer té uns arcs en diagonal i el segon forma circular. Els dos presenten quatre finestres amb arc de mig punt, pinacles i pilastres toscanes. La torre té una coberta de teula i penell amb l'efígie de Sant Jaume.

Té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes, escala que poc abans d'aquest nivell té un xicotet tram de caragol. La sala de les campanes està coberta amb volta semiesfèrica i a un dels laterals hi ha diverses barres de ferro que permeten accedir al remat. Entre la sala de les campanes i aquest hi ha un espai xicotet.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original La torre tenia des de 1940 un conjunt de dos campanes. Aquestes disposaven de llargues cordes unides als respectius batalls que per mitjà de diversos accessoris conservats baixaven fins als peus de la torre. Les campanes horàries presentaven unes maces que estaven connectades amb la maquinària del rellotge.
Estat actual L'estat de conservació de la torre és bo. La matraca es conserva a la part superior de la sala de les campanes. Té tres litúrgiques, instal·lades amb truges de ferro (dos de la foneria Manclús i una de Rosas) i mecanitzades amb motor de vol continu. Disposen de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat. Les dos grans disposen també d'electromall monofàsic. Les campanes horàries es conserven al seu lloc i presenten les maces que es feien servir per als tocs horaris però no estan en funcionament.
Campanes Té dos conjunts de campanes diferenciats per la ubicació i l'ús. Les campanes horàries estan situades a l'estructura metàl·lica que corona la torre i són de l'any 1924. Es varen fondre als tallers de Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida. Les campanes litúrgiques estan situades a les finestres de la sala de les campanes i de menor a major es dediquen a Santa Maria (Hijo de Manuel Rosas, 1988), el Cor de Jesús (Salvador Manclús, 1974) i Sant Jaume (Salvador Manclús, 1980).
Tocs tradicionals de campanes Des de 1940 els tocs s'interpretaven amb les dos campanes existents, repicades des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls. Es voltejaven des de la sala de les campanes. Les campanes horàries tocaven quarts i hores.
Tocs actuals de campanes Les campanes horàries no es toquen. Les dos grans es repiquen automàticament i les tres campanes voltegen també de forma automàtica.
Intervencions Durant la primavera de l'any 1816 el rector i l'Ajuntament d'Almoines van sol·licitar a l'Acadèmia de Sant Carles de València un arquitecte per tal d'alçar el campanar de la parròquia. L'obra va recaure en Josep ARIÑO que va traçar la torre. El projecte es va ser aprovat per l'Acadèmia el 3 de juny de 1816 i per les autoritats d'Almoines en dia 13 del mateix més, iniciant les obres que es van acabar en 1817.

Entorn de l'any 1924 possiblement es va adquirir un rellotge públic i dos campanes. Durant la dècada dels anys 70, possiblement entre 1974 i 1980 la foneria Manclús va mecanitzar les dos campanes existents en aquell moment. Es dotaren amb truges de ferro, motors de vol continu i electromalls. En 1988 es va ampliar el joc.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar. Per altra banda, cal posar en funcionament les campanes horàries. Per fer-ho es recomana conservar al màxim la instal·lació actual i conservar les maces horàries. Aquestes es podria dotar amb un motor que les accionara de forma semblant a com ho feia la maquinària del rellotge.
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (04-05-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc (01-08-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (01-08-2007)
 • ALEPUZ CHELET (14-04-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica i actualització de les fitxes] (05-07-2020)
 • Matraca
  Conservada la carraca, situada a la sala de les campanes. Segueix la fomra habitual d'aquestes peces.

   

  Rogle, roda de campanes
  Es conserva un rogle de campanes a la sagristia.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
  MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
  REDACCIÓNSant Jaume entra en el siglo XXI2011
  RODRIGO, BeaUn badajo de campana cae desde 35 metros de altura en Almoines 2012
  S. G.El badajo de la iglesia de Almoines cae sobre la plaza a la hora de misa2012

  Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  PersonaVídeoDataDuració
  Cau un batall d'una campana de l'església d'Almoines 27-11-201200:45
  28 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor Sergio Osa Millán
  Actualització 17-08-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSanta Maria (1)ROSAS, HIJO DE MANUEL198858113
  Sala de les campanesSagrat Cor de Jesús (2)MANCLÚS, SALVADOR197476254
  Sala de les campanesSant Jaume Apòstol (3)MANCLÚS, SALVADOR198088395
  Tercer cos del campanarDe Quarts (A)ROSES, HIJOS DE VICENTE 19245281
  Tercer cos del campanarD'Hores (B)ROSES, HIJOS DE VICENTE 192467174

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Desaparegut Parat

  AutorsRELOJERÍA ELECTRONICA V. TOMÁS
  Empresa de mantenimentMANCLÚS, INDUSTRIAS
  Descripció A la sagrista hi ha un ordinador que executa els tocs automàtics. Model: TS-33-CTP
  Actualització 26-09-2020
  3 Fotos


 • ALMOINES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 13-06-2021
  Convertir a PDF